RU  UA  EN

Понеділок, 20 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.45
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 травня

19 травня

Всі новини

Імперія міфів: журналіст розповів, на чому будується "переможна" пропаганда Кремля

Казка про непереможність і силу російського народу тримається виключно на приховуванні цифр втрат і інших історичних фактів, а також на його жадобі самообману. Про це написав російський письменник і публіцист Михайло Берг у своїй колонці у виданні "День".

За його словами, "легендарні" перемоги Росії, наприклад, над Наполеоном і Гітлером, починалися з колосальних поразок за чисельної і технічної переваги росіян, які потім перемагали за рахунок того, що російські полководці ніколи не шкодували життів своїх солдатів-кріпаків. Тому, як підкреслив Берг, потім доводилося вигадати міфи про "віроломний напад".

"Але, звичайно, більшість воєн самі підступно починали, як з тієї ж Польщею, Туреччиною, Францією, Фінляндією, Чехословаччиною, Афганістаном, Грузією, Україною, але при цьому придумували різні фальшиві приводи, щоб приховати власне віроломство", - зазначив письменник.

Він відзначив, що через бажання приховати непривабливу правду про себе, російський народ не любить тих, хто говорить йому правду, його так перегодовано лестощами і патокою про себе, що не хоче нічого іншого слухати.

"Одні казки про добрий і могутній, сильний і дуже духовний, перед яким всі повинні стояти на колінах і просити слізно вибачення. Нам все повинні: за свободу, нами ж і відняту, за перемоги, нами ж придумані, за подих доброти" - пише Берг.

На його думку, Путін - це марна спроба затримати на мить одного покоління розпад імперії міфів.

"Якщо не затримати, то, по принаймні, побігати від слона-Наполеона, радуючи всіх мосьок в окрузі. Не бути - здаватися, і цього достатньо. А так фірмова російська доблесть - самостверджуватися на слабких. Семеро - не один, в образу не дамо ", - додав публіцист.

Нагадаємо, раніше у мережі були вражені результатами опитування Фонду "Громадська думка" (ФГД), згідно з яким половина росіян (50%) позитивно оцінюють діяльність Йосипа Сталіна як керівника країни під час Великої Вітчизняної війни.