Розвідники з США назвали два шляхи, якими Путін намагається зберегти владу

Експерти розвідувально-аналітичної компанії Stratfor вказали на два шляхи, за допомогою яких російський президент Володимир Путін намагається зберегти за собою владу.

Про це йдеться у звіті компанії, який є в розпорядженні "Апострофа".

"Реакція Кремля на зростаючий опір була подвійною. По-перше, вона стала креативною за рахунок публічного іміджу Путіна. Сприйняття російського президента в останні тижні вміло розгорнули не тільки для росіян, але й для всього світу. По-друге, Кремль вхопився за владу мертвою хваткою", - говорять аналітики.

На їхню думку, Путін продовжує переводити Росію на самодержавну модель, залежну від його особистої влади. Про це свідчить створення 400-тисячної армії лояльних і безпосередньо підпорядкованих президенту солдатів, прийняття законів, які розглядають дисидентів як терористів і значною мірою регулюють соціальні медіа та комунікації. До цих фактів експерти додають масові затримання протестуючих в Москві і Санкт-Петербурзі, підтримку військового втручання в Сирії і Україні, нарощування армії біля кордонів, поширення пропаганди, усунення Путіним впливових еліт в Кремлі.

"Одночасно Путін почав незвичайний рекламний тур за кілька місяців до того, як він піде на переобрання, намагаючись сформувати більш позитивну і правдоподібну думку про себе", - кажуть аналітики, нагадуючи про запрошення західних журналістів на гру Путіна у хокей, інтерв'ю CBS News, і Мегин Келлі з NBC.

"Багатьом Путін здався чарівним, коли викладав причини, за якими Росія нібито не є тим злом, яким її малює американська преса", - відзначають експерти.

При цьому більш значущою подією вони називають документальний фільм у чотирьох частинах американського режисера Олівера Стоуна.

"Документальний фільм присмачений кадрами того, як Путін водить, вправляється, грає у хокей, їздить на конях, розповідає про онуків і жартує над Стоуном в результаті олюднює фігуру одного з найбільш багатих і корумпованих представників світових еліт. В інтерв'ю Путін спробував уявити Росію частиною всесвітньої історії, показати, що країна і її народ відіграють у світі вагому роль", - охарактеризували фільм аналітики.

На їхню думку, Путін прагне продовжити життя своєї адміністрації спробами об'єднати образ сильного лідера з відкритим чаруючим посилом і у нього немає планів передати владу наступнику в найближчому часі.

Повний текст звіту читайте в матеріалі на "Апострофі": "Крим вже не допомагає Путіну, в Росії назріває буря - приватна розвідка США".