Стало відомо, скільки жителів РФ виправдовують сталінські репресії

На сьогоднішній день 43% росіян, що чули про сталінські репресії, вважають, що без них неможливо було б зберегти порядок в країні.

Про це свідчать результати дослідження, яке провели Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД), Музей історії ГУЛАГу і Фонд Пам'яті, повідомляє "Дождь"

За даними соціологів, обізнаність з цього питання залежить від віку і рівня освіти опитаних.

Так, серед молоді у віці від 18 до 24 років про репресії чули в середньому 76% опитаних, серед тих, хто має освіту нижче середнього, - 70%. Справедливими покарання в сталінські часи вважають 16%. 68% називали їх несправедливими.

Відзначається, що опитані впевнені в тому, що жертвами репресій ставали люди, незгодні з політикою влади (37%), ті, які користувалися громадським авторитетом (22%), зрадники і змовники (24%), а також шахраї і злодії (23% ).

Найбільше громадяни РФ дізнаються про репресії з документальної літератури та преси (52%), новинних і аналітичних передач по телебаченню і радіо (46%), а також з розповідей близьких (48%).

Крім того, про те, що серед їхніх рідних були люди, які зазнали каральних заходів за часів правління Сталіна, повідомили 24% опитаних.

Як повідомляв "Апостроф", раніше в РФ пояснили зростання симпатій до Сталіна серед росіян.