RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Названо одразу три версії, навіщо Росія стягнула до кордону України свої війська

Існує як мінімум три версії, які пояснюють стягання до кордонів України Росією своїх військ.

Це випливає з коментарів військових і експертів "Апострофу".

Глава Генштабу ЗСУ Віктор Муженко повідомив, що недалеко від східних кордонів України зосередилися 3-я мотострілецька дивізія (пункт постійної дислокації – місто Валуйки, Білгородська область), 144-я (Смоленськ) і 150 (Новочеркаськ, Ростовська область).

На думку колишнього заступника начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенанта Ігоря Романенка, озвучені дані, а також нещодавнє загострення на Донбасі і майбутні вчення в Білорусі "Захід-2017" можуть свідчити про плани РФ провести масштабний наступ.

"Так, заявлена кількість військових на спільних російсько-білоруських навчаннях – 12,7 тисяч, при цьому тільки 3 тисячі військових приїдуть з РФ. Для наступу замало, але згадаємо торішні командно-штабні навчання Росії "Кавказ-2016", коли заявлена кількість військових - 12,5 тисяч - в ході раптової перевірки військ зросла до 125 тисяч", - зазначив він.

Військовий експерт Олексій Арестович вважає, що однією з цілей розміщення військ РФ поблизу кордону з Україною свідчить про прагнення стримати наступ на Донбасі.

"Це можливість швидко та оперативно відреагувати на ситуацію, коли ми, наприклад, пішли в наступ", - пояснив експерт, зазначаючи, що дивізії стоять на відстані, яка дозволяє швидко піднятися по тривозі і перейти нашу кордон, тобто оперативно відреагувати у разі наступу однієї з сторін.

Третьою причиною Арестович назвав політико-економічну. Він вважає, що стягнувши три дивізії, росіяни намагаються чинити тиск на Україну і НАТО, погрожуючи швидким реагуванням військових на будь-які дії.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" – "Навіщо Росія стягнула війська до кордонів України: три версії".