RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

"Чорна мітка" для Кремля: відомий економіст розповів про нову віху у західному "наступі" на Росію

Новий закон про санкції США проти РФ представляє собою нову віху у західному "наступі" на Росію, оскільки обмежувальні методи такого масштабу застосовуються західними світом вперше в історії.

Таку думку висловив директор Центру досліджень постіндустріального суспільства і професор Вищої школи економіки в Москві Владислав Іноземцев, передає Forbes.

За його словами, новий закон вимагає складання доповіді про вплив розширених санкцій на операції з державними борговими зобов'язаннями Російської Федерації, про пов'язані з РФ незаконних фінансових операціях; а також доповіді про російських олігархів і квазідержавних структур.

Виконавцем у цій справі виступає міністерство фінансів США, яке, на думку економіста, відчуває найменший пієтет щодо Росії і її правлячої еліти.

"Тому в найближчі роки не слід очікувати ніякої "заспокоєності" у обговоренні російської теми - навпаки, вона отримала гарантію практично безстрокової присутності в американському інформаційному полі", - попередив Іноземцев.

Він підкреслив, що новий закон про санкції розширює можливості їхнього застосування на практично невизначене коло російських юридичних і фізичних осіб, які не обмежуються списком людей, винних в порушенні територіальної цілісності України або режиму раніше введених санкцій.

Економіст звернув увагу, що санкційні заходи розглядаються як екстериторіальні, тому США працюватимуть з іншими країнами, щоб "гарантувати невикористання їх фінансових систем для приховування незаконної фінансової діяльності членів уряду Російської Федерації".

"Мені здається, що подібних формулювань в правових актах західних країн раніше ніколи не траплялося", - підкреслив він.

Професор додав, що найбільш болючою є стаття закону, яка наказує американським урядовим агентствам підготувати і представити Конгресу доповідь про російських олігархів і квазідержавних структур.

Причому доповідь повинна бути завершений не пізніше ніж до 29 січня 2018 року, тобто в розпал кампанії з перевиборів Путіна на посаду президента Російської Федерації.

"Мова йде про повноцінне розслідування фінансової діяльності російських політиків, чиновників і керівників держкомпаній - причому не тільки їхньої власної, а й здійснюваної на користь першої особи держави. Американські законодавці заклали і фінансове забезпечення процесу, визначивши винагороди для інформаторів, які сприяють отриманню фнформації" , - зазначив він.

Іноземцев вважає, що новий закон про санкції небезпечний для Росії не тільки посиленням обмежувальних заходів та посиленням тиску на російських партнерів з енергетичних проектів, а й тим, що він дає старт "полюванню" за компроматом на всю російську еліту, а також дозволяє на постійній основі дискредитувати еліту Росії, зображуючи банальну продажність і корумпованість окремих її представників.

Відзначимо, на думку російського політолога Андрія Піонтковського, нові санкцій США проти РФ завдадуть серйозного удару по найближчому оточенню Володимира Путіна.