RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

Ніякого ажіотажу: журналіст розповів, як білоруси ставляться до навчань Захід-2017

Жителі Білорусі без особливих хвилювань реагують на білоруського-російські навчання "Захід-2017", які проходять на території їх країни.

Про це пише журналіст Ігор Ілляш в своїй статті на ZN.ua.

У матеріалі він зазначає, що тема навчань стала серйозно обговорюватися в Білорусі тільки після появи інформації про 4 тисячі вагонів, замовлених Міноборони Росії для перевезень в білоруському напрямку в 2017 році. Тоді аналітики білоруського Центру стратегічних і зовнішньополітичних досліджень озвучували версію, що Росія під прикриттям навчань якщо не анексує Білорусь, то розмістить на її території своїх військових і створить загрозу для України і країн НАТО. Такої ж думки дотримувалися деякі експерти в Україні та на Заході.

"Суспільство, навіть найбільш політично активна його частина, так всерйоз і не повірило в те, що навчання "Захід-2017" можуть стати передвісником великих потрясінь", - зазначає журналіст.

За словами Ілляша, прибуття російського контингенту в Білорусь проходило без зайвої секретності. Розвантаження техніки проходило прямо під час прибуття на станцію пасажирських електричок.

"Після розвантаження російські військові прямували на полігони. Територія навколо них відразу ж була взята під посилену охорону, місцевим жителям рекомендували обмежити прогулянки лісом, а на дорогах з'явилися КПП. Причому в зоні, що охороняється російські військові поводилися по-хазяйськи: так, вони довільно затримали громадську активістку Наталію Горячко-Басалигу, а журналіста Алеся Асіпцова відправили на допит до російських військових прокурорів ", - зазначає журналіст.

При цьому, за його словами, жителі довколишніх населених пунктів скаржилися на шум і заборони, хоча були й ті, хто ставився до ситуації з розумінням, а в цілому білоруси ставляться до ситуації спокійно.

Також читайте на "Апострофі" прогноз американських аналітиків щодо навчань "Захід-2017": "Війська Путіна біля кордонів України: приватна розвідка США дала прогноз щодо вторгнення".