RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Журналісти розповіли про фейки росЗМІ про українські паспорти кримчан

Кримський журналіст Олег Крючков, який змінив громадянство України на РФ і працює на російські ЗМІ в Криму, нещодавно заявив, що в окупованому Криму на вулиці був знайдений телефон з підозрілим вмістом, який принесли не до правоохоронців, а до кримської редакції "Комсомольської правди", де працює його дружина. У телефоні нібито були фото українських паспортів і листування людини, який нібито скуповував їх у жителів півострова, щоб вклеїти інші фотографії і потім замовити їх основі біометричні паспорти для нелегальних мігрантів "з арабських країн".

Про це передає "Радіо Свобода".

Зазначену інформацію поширили прокремлівські ЗМІ в Криму, а сам Гачків заявляє, що таким чином нібито хоче допомогти СБУ та ЄС боротися з тероризмом.

У свою чергу, в Державній міграційній службі України сказали, що за такими фактами порушено кримінальні провадження, і до їх завершення відомство нічого коментувати не буде.

А прес-секретар СБУ Олену Гітлянська назвала інформацію Крючкова фейком, який спрямований на дискредитацію України.

"Вони використовують будь-яку можливість для дискредитації України. Така в них фантазія: що змогли, те і сфантазували, – так зреагувала речниця СБУ на появу інформації в російських медіа та на сторінках у соцмережах російських журналістів, які працюють у Криму. – Ми слідкуємо за ситуацією в Херсонській області і без фейкових повідомлень, тому я не вважаю, що треба так ставитися до фейків (перевіряти їх – ред.) Важливим є те, що ми контролюємо ситуацію всередині країни", - зазначила представник СБУ.

У свою чергу, депутат Верховної Ради і член колегії МВС Антон Геращенко зазначив, що, судячи з отриманими даними, мова йде не стільки про скупку діючих українських паспортів у кримчан, як про використання спецслужбами РФ українських паспортних бланків, які залишилися в Криму після окупації.

2Після того, як Росія окупувала український Крим, там залишилися тисячі бланків українських паспортів. І окупанти використовують ці бланки для того, щоб незаконно виготовляти документи для своєї агентури, а також допомагати різного роду терористам проникати під прикриттям українських паспортів до Європи та до інших країн світу. Тому все це є розробками російських спецслужб. На жаль, Україна не контролює Крим з весни 2014 року, з літа 2014 року – Донбас. І тому ті бланки паспортів, які були у місцевих відділеннях міграційної служби, там і залишилися", - каже Геращенко.

Засновник міжнародного розвідувального співтовариства InformNapalm Роман Бурко заявив, що вищевказане повідомлення проросійських ЗМІ є інформаційним "вкиданням" по цілому ряду ознак.

"В редакцию "Комсомольской правды" люди принесли телефон. Говорят, нашли на улице…" – сумнівне джерело та походження інформації, яке вже схоже на «вкидання» з першого ж абзацу. Шукаємо ім’я джерела, яке начебто скуповує українські паспорти в Криму, і дає інтерв’ю "Комсомолке" – Володимир Нестеров. Цей чоловік є у базі "Миротворця" як "зрадник Батьківщини, колишній офіцер ВМС, який лишився у Криму". Ось так, використовуючи зрадників, російські спецслужби роблять інформаційні "вкиди", що мають на меті скомпрометувати Україну на міжнародній арені. Вкид спрямований саме на тему українського "безвізу" з ЄС", - підкреслив Бурко.

Як повідомляв "Апостроф", в листопаді в Нідерландах заявили про значній кількості фейків з боку Росії.