RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 квітня

Всі новини

Путіну потрібні вороги: Ходорковський вказав на важливу зміну позиції Заходу щодо Росії

На думку колишнього російського олігарха Михайла Ходорковського, останнім часом на Заході з'явилося усвідомлення того, що верхівка путінського режиму є їхнім справжнім ворогом.

Про це він розповів The Wall Street Journal.

Ходорковський вважає, що президенту РФ Володимиру Путіну потрібен зовнішній ворог, щоб консолідувати суспільство навколо своєї влади і відволікати населення від економічних проблем.

"У цій ситуації введення санкцій проти Росії в цілому тільки підсилює позицію Путіна, тому Америці слід діяти більш точково, фокусуючи свою відповідь на самому Путіні і його найближчому оточенні. Для Путіна конфлікт з США, без сумніву, потрібен лише для підвищення його рейтингу всередині Росії . Росіянам навіюється уявлення про США, як про підступного ворога, який намагається принизити Росію і стоїть за всіма нашими проблемами як міжнародними, так внутрішньоекономічними", - відзначає він.

Однак, для посилення ефекту пропаганди, Кремлю потрібні перемоги в боях з "ворогами". Для цього, за словами Ходорковського, метою атаки стає згуртованість західного суспільства.

"Фінансуються маргінали, як у Франції та Німеччині, провокуються конфлікти, як в Каталонії, створюється відчуття можливості вплинути на вибори, як в США, демонструється здатність жорстко карати відступників і свідків, як у Великобританії і в Австрії", - говорить опальний російський бізнесмен.

У той же час, на Заході, на його думку, довго неправильно ідентифікували ворога.

"І тільки останнім часом у виступах Терези Мей і Бориса Джонсона, що послідували за отруєнням Кремлем російського перебіжчика в Великобританії, з'явилося поступове усвідомлення. Усвідомлення факту, що ворог - це не Росія з майже 150 мільйонами людей, схожих на вас... Реальний ворог, причому ворог і російського народу теж, - це дуже невелика, можливо, до 100 чоловік, група головних бенефіціарів режиму і кілька тисяч їхніх пособників, в основному займають посади в ФСБ і адміністрації президента", - резюмує Ходорковський.

Детальніше про те, які кроки можуть зробити країни Заходу в боротьбі з путінським режимом, читайте в матеріалі "Апострофа": США боляче вдарили по Путіну, і це тільки квіточки.