RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Росія готується до блокування популярного месенджера

У Росії перевіряють спеціальну систему, яка начебто має дати змогу успішно блокувати Telegram, а також інші мессенджери та соцмережі.

Про це повідомило Reuters з посиланням на копію документу, яка опинилася у їх розпоряджені.

Згідно з інформацією у протоколі засідання міжвідомчої комісії, до її складу ввійшли представники ФСБ, Роскомнагляду, Міністерства цифрового розвитку, зв'язку і масових комунікацій. З 6 серпня проводяться лабораторні випробування російських систем аналізу і фільтрації трафіку на мережі Ростелекому в місті Реутов.

Згідно з протоколом засідання, у ході випробувань Роскомнагляд і ФСБ планували перевірити роботу систем фільтрації трафіку від російських компаній РДП.РУ, АДМ "Системи", НТЦ "Протей", DDoS-Guard, Napa Labs, Vas Experts і концерну "Автоматика", який входить у держкорпорацію "Ростех".

Інформацію про випробування підтвердив Антон Пінчук, один з власників НТЦ "Протей", який виробляє системи фільтрації трафіку. При цьому він сказав, що його компанія відмовилася від участі у даному процесі.

"Завдання було поставлено масштабне, а терміни для підготовки зовсім невеликі. У рамках випробувань на мережі Ростелекому від DPI хотіли розпізнавання і можливості блокування практично всіх відомих мережевих протоколів на каналі більш як в 1 Тбіт/с. Наша DPI успішно працює на мережах багатьох операторів зв'язку, але під конкретніші завдання", - повідомив Пінчук.

Утім, за його словами, "ідея Роскомнагляду полягає в тому, щоб знайти ефективне рішення для аналізу, фільтрації і блокування, яким можна було б оснастити мережі операторів по всій країні".

Варто зазначити, що системи фільтрації трафіку, також відомі як DPI (Deep Packet Inspection), призначені для глибокого аналізу мережевих пакетів і, за необхідності, блокування окремих протоколів, пояснив директор RIPE NCC із зовнішніх зв'язків у Східній Європі та Середній Азії Олексій Семеняка.

Раніше мессенджер Павла Дурова Telegram погодився видавати спецслужбам за рішенням суду дані користувачів, яких запідозрять у тероризмі. Засновник соцмережі ВКонтакте і месенджера Telegram Дуров пояснив це спробою зробити соцмережу непривабливою для терористичної пропаганди.