RU  UA  EN

Середа, 8 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

8 травня

Всі новини

У Кремлі відмовилися від переговорів з обміну Сенцова: названі причини

Москва не веде і не планує вести з будь-ким переговори про обмін незаконно засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова.

Про це розповіли Дождю кілька співрозмовників, близьких до адміністрації президента РФ Володимира Путіна.

У Росії вважають, що звільняти українського режисера немає підстав, тому що він звинувачений в дуже серйозному злочині, а в Україні немає засуджених за аналогічними звинуваченнями росіян.

"Сенцов засуджений як терорист, тому його не видадуть. Саме на це президент Путін вказував під час "Прямої лінії" в червні. Тоді він, відповідаючи на питання про можливість обміну Сенцова на заарештованого в Києві головного редактора РІА Новини-Україна Кирила Вишинського, заявив, що журналіста заарештували "за пряму професійну діяльність", а режисера засудили за підготовку теракту, і це "абсолютно непорівнянні речі".

Інший співрозмовник, близький до Кремля, пояснив, у чому випадок з Сенцовим відрізняється від ситуації з українською льотчицею Надією Савченко, яку обміняли на російських військових Александрова і Єрофєєва.

"Той обмін був рівноцінним. Обидві країни звільнили учасників військового конфлікту на Донбасі. Сенцов в конфлікті не брав участі і тому не може бути включений до списку заарештованих в зоні бойових дій, обговорюваного з представниками України", - сказав співрозмовник і додав, що просування у цьому питання немає.

Як повідомляв "Апостроф", у Росії не знають про існування планів з обміну українського режисера Олега Сенцова на росіян, заарештованих в США.