RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Включилася цензура: з'явилися нові деталі скандалу через "могилу" Путіна в Росії

Заборонену в Україні російську соціальну мережу "ВКонтакте" викрили в видаленні фотографій з "надгробками" президента РФ Володимира Путіна.

Про це пише "Медуза".

Десятого березня в Набережних Челнах активісти "Безстрокового протесту" встановили скульптуру, що зображає могилу президента Росії Володимира Путіна - чорний надгробок з його фотографією і роками життя 1952-2019. Це було зроблено в рамках акції проти ізоляції інтернету.

"Путін поховав вільний інтернет - жителі Набережних Човнів поховали Путіна", - говорилося в пості телеграм-каналу "Бессрочка", який першим опублікував фото.

Пізніше стало відомо, що активіст Карім Ямадаєв, який встановив надгробок, був затриманий поліцією. На нього склали адміністративний протокол за повторне порушення правил проведення публічного заходу, за яким йому загрожує до 30 діб арешту і до 300 тисяч рублів штрафу.

Пости з фотографією надгробки в той же день почали поширюватися в групах під "ВКонтакте". 11 березня ЗМІ звернули увагу на те, що власники відразу декількох груп почали повідомляти про зникнення постів. Як зазначали адміністратори однією з груп, соцмережа видалила пост без пояснення причин.

У свою чергу в прес-службі "ВКонтакте" заявили, що фотографії видаляються, так як на них надійшло "безліч скарг" і підкреслили, що відносяться з розумінням до бажання людей "рідше зустрічати публікації, які вводять їх в оману".

Фотографію з акції з надгробком Путіна в соцмережі порівняли з "неправдивими історіями про вигадану загибель відомого людини" і з фіктивними повідомленнями про надзвичайні ситуації.

"У випадках, коли користувачі розміщують публікацію просто для перевірки, але не стверджують про це як про достовірної новини - ми відхиляли скарги про введення в оману", - заявили у "ВКонтакте".

Як повідомляв "Апостроф", раніше мережу розсмішив новий анекдот про інавгурацію Путіна.