RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 40.00
НБУ:USD  39.80
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Росія готується до незвичайного обміну шпигунами

Три країни, Норвегія, Литва і Росія, можуть провести незвичайний "потрійний" обмін громадянами, засудженими за шпигунство.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на видання "Коммерсант".

Інформацію також підтверджують норвезькі і литовські ЗМІ. Як зазначається, учасниками обміну швидше за все стануть п'ять осіб. Зокрема, Росії можуть передати засудженого раніше в Литві Миколу Філіпченка і ще одного неназваного громадянина РФ. В обмін Москва нібито погодилася видати громадян Литви Євгена Матайтіса (має також громадянство Росії) і Арстідаса Тамошайтіса, а також одного громадянина Норвегії - ймовірно, Фруде Берга.

Непрямим підтвердженням майбутнього обміну стало те, що литовський Сейм у четвер оперативно прийняв в першому читанні поправку до КК країни, яка дозволяє президенту помилувати засудженого за шпигунство.

Про Миколу Філіпченка литовською стороною повідомлялося, що він, нібито будучи інспектором розвідуправління ФСБ по Калінінградській області, прямував в квітні 2015 року в Білорусію транзитом через Литву. Там він був затриманий, звинувачений у шпигунстві і спробі організації стеження за президентом Далею Грібаускайте, а влітку 2017 роки засуджений на десять років тюремного ув'язнення.

Уже в травні 2015 року оперативниками ФСБ був затриманий литовець Арстідас Тамошайтіс. Це сталося в Москві при передачі йому громадянином РФ секретних документів. Навесні 2016 року він був засуджений на 12 років позбавлення волі.

Тоді ж в Калінінградській області був засуджений за шпигунство Євген Матайтіс - громадянин РФ, капітан 3-го рангу запасу. Він був визнаний винним в скоєнні державної зради у формі шпигунства (ст. 275 КК РФ) і засуджений до позбавлення волі строком на 13 років з відбуванням покарання у виправній колонії суворого режиму.

Що ж стосується громадянина Норвегії, то в Росії в ув'язненні за статтею "Шпигунство" знаходиться лише один громадянин цієї країни - 63-річний Фруде Берг. Виходець з маленького прикордонного міста Кіркенес, колишній офіцер норвезької прикордонної служби був затриманий в грудні 2017 року в Москві за звинуваченням у шпигунстві і відправлений в СІЗО "Лефортово". Пізніше його засудили до 14 років позбавлення волі.

Історія із затриманням Берга може зіпсувати візит міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова в Норвегію. 24-25 жовтня російський міністр відвідає рідне місто засудженого, Кіркенес, де пройдуть урочисті заходи на честь 75-річчя розгрому німецько-фашистських військ в Заполяр'ї і звільнення Східного Фіннмарку. Як повідомляється, в Кіркенесі весь цей час сподівалися, що Росія погодиться обміняти Фруде Берга, проте в норвезьких в'язницях немає громадян РФ, засуджених за шпигунство. Виходом став обмін за участю третьої сторони - Литви.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", суд засудив до дев'яти років позбавлення волі працівника "Укроборонпрому", якого звинуватили в шпигунстві для російської військової розвідки.