RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

У Білорусі учасник протестів "планував" отруїти силовиків: хіміків шокувала безграмотність влади

Учасника акцій протесту в Білорусі, підприємця в сфері агробізнесу Степана Латипова затримали 15 вересня за підозрою у намірах застосувати проти силовиків "препарати першого класу небезпеки, що містять отруту дифосфин".

Експерти розповіли виданню Tut.by, чим небезпечні і де застосовуються препарати, показані в сюжеті про Степана Латипова по білоруському телебаченню.

За версією слідства, Латипов планував обробити отрутами земельні ділянки та дачі міліціонерів, а також розпорошити їх під час акції біля співробітників ОМОНу і внутрішніх військ.

Після перегляду сюжетів, які траслювалися на державних каналах, експерти-хіміки висловили своє здивування безграмотністю пред'явленого обвинувачення.

Як зазначив науковий журналіст і співробітник Національної академії наук Сергій Бесараб, названо і показано було три речовини: дифосфин, гіпохлорит натрію і дакфосал.

"Дакфосал - це синтетичний препарат, його застосовують проти кротів, мишей і комах. До складу дакфосала може входити до восьми різних з'єднань, в тому числі фосфід алюмінію. Сам по собі він не представляє загрози, якщо його не ковтати, але при контакті з парами води в результаті реакції гідролізу виділяє газ - речовину першого класу небезпеки ", - розповів він.

Однак, за словами фахівця, цей газ на повітрі моментально спалахує, тому отруїти їм можна тільки щурів і кротів, які живуть в норах, де обмежений газообмін і фосфіну, який виділяється, недостатньо кисню, щоб спалахнути.

Про дифосфин експерт каже як про речовину "дуже реакційно здатну", працювати з яким можна тільки в герметичному боксі з інертним газом, знайти його в чистому вигляді в Білорусі практично неможливо.

"Ще по телебаченню було показано гіпохлорит натрію, це взагалі звичайна "Білизна". Гіпохлорит натрію - поширений об'єкт побутової хімії, ба більше: як хімік, я вважаю, він повинен бути в кожному домі", - зазначив Сергій Бесараб.

Євген Окаєв, доцент кафедри аналітичної хімії БДУ, кандидат хімічних наук, версію про те, що чоловік збирався отруїти показаними речовинами міліцію називає "повною хімічної безграмотністю".

"Те, що я побачив на екрані, це легальні дезінфікуючі хімікати і хімікати для використання в сільському господарстві. У сюжетах говорилося ще про дифосфин, але використовувати його для отруєння абсолютно безглуздо. Він самозаймистий і, будучи важким газом, стелиться по землі", - підкреслив хімік.

Як повідомляв "Апостроф", раніше член президії Координаційної ради опозиції Білорусі Максим Знак оголосив голодування, не погоджуючись з висунутим йому обвинуваченням.