RU  UA  EN

Понеділок, 27 травня
  • НБУ:USD 40.02
  • НБУ:EUR 43.20
НБУ:USD  40.02
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

27 травня

Всі новини

У Білорусі заявили про "групи диверсантів" на українському кордоні: подробиці затримання анархістів

В Комітеті держбезпеки Білорусі повідомили, що раніше поблизу кордону з Україною затримали чотирьох анархістів, серед яких відомі активісти Дмитро Резанович і Ігар Аліневич. Також в КДБ Білорусі заявили, що мають дані про інші подібні "диверсійні групи".

Про це повідомляє агенство БЕЛТА.

Білоруські прикордонники затримали чотирьох прихильників анархістського руху 28 жовтня поблизу українського кордону в районі населеного пункту Забозье Єльського району. У затриманих виявили дві одиниці вогнепальної зброї з боєприпасами, бойову ручну гранату, травматичний пістолет і патрони до нього, холодну зброю та балончики з перцевим газом, форму і рюкзаки військового зразка, намети і т.п.

"Також вони при собі вони мали ноутбуки та планшети, GPS-трекери, відеореєстратори, фотокамеру, флеш-накопичувачі, сім-карту українського стільникового оператора, засоби радіозв'язку з гарнітурами прихованого носіння, іншу спеціальну екіпіровку та спорядження, продукти харчування, банківські картки та грошові кошти в різних валютах", - розповів представник Держприкордонкомітету Антон Бичковський.

В КДБ Білорусі додали, що володіють інформацією про інші подібні злочинні групи і проводять оперативно-розшукові заходи, спрямовані на припинення їх протиправної діяльності.

Пізніше державні ЗМІ назвали їх імена: Ігар Аліневич, Дмитро Дубовський, Дмитро Резанович, Сергій Романов.

Начальник відділу слідчого управління КДБ Костянтин Бичек заявив, що "група анархістів була сформована на території України". За його словами, в серпні 2020 року туди прибув Аліневич, який проживає в Польщі, він зустрівся в Києві з Дубовським, де "вони озброїлися вогнепальною зброєю, боєприпасами і вибуховими речовинами".

Незареєстрований в Білорусі правозахисний центр "Весна" раніше повідомляв про затримання Аліневича і Резановича. За даними правозахисників, зараз всі затримані знаходяться в СІЗО КДБ.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що для наведення порядку в країні можна озброїти колишніх військовослужбовців.