RU  UA

Арешт Навального, заморозка "Північного потоку-2" і заява ПЦУ про купання в ополонці - головні новини 18 січня

Російського опозиціонера Олексія Навального, який повернувся в Росію, заарештували на 30 діб, будівництво газопроводу "Північний потік-2" призупинено, а в Православній церкві України заявили, що пірнання в ополонку на Водохреще не є українською традицією. Про це і не тільки - у підсумковому випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Арешт Навального

Російського опозиціонера Олексія Навального, який повернувся в Росію після лікування в Німеччині, заарештували на 30 діб. Такий запобіжний захід політику обрав суд. Примітно, що засідання відбувалося не у будівлі суду, а просто у відділку поліції в Хімках. У МВД пояснили таке рішення коронавірусом. Мовляв, у Навального немає результатів тесту.

Тим часом світові лідери закликають офіційну Москву негайно звільнити політика. Прихильники Навального заявили, що 23 січня вони влаштують масштабні мітинги.

Заморозка "Північного потоку-2"

Будівництво російського газопроводу "Північний потік-2" знову заморозили. Німецькі екологи оскаржили дозвіл на прокладання труб, який Росія отримала в п'ятницю, 15 січня. На який термін призупинили будівельні роботи, поки невідомо.

Росія продовжила будівництво газогону в грудні 2020 року після майже річної паузи через санкції з боку США. Труби залишилося прокласти в економічній зоні Данії. Газопровід "Північний потік-2" дозволить Росії транспортувати газ в обхід України. Це, за словами експертів, призведе до втрати доходів від транзиту газу. Вона становитиме кілька мільярдів доларів на рік.

Заява ПЦУ про пірнання в ополонку

Пірнання в оболонку на водохреща не змиває гріхи. Із такою заявою виступили в Православній церкві України. Більш того, воно не є давньою українською традицією, як вважає більшість вірян. Мовляв, описів такого дійства немає ані в давніх джерелах, ані в дослідженнях про традиції козацької України, ані в спогадах людей страшого віку.

Деякі історики пов'язують поширення цього звичаю із загартовуванням організму та росіянами, які пірнали в холодну воду після лазні. Тим не менш, у ПЦУ зазначили, що пірнати у крижану воду церква не забороняє.