RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

У Грузії штурмом взяли офіс опозиційної партії і затримали її лідера: всі подробиці

У столиці Грузії місті Тбілісі поліція в результаті штурму офісу найбільшої опозиційної партії країни "Єдиний національний рух" (ЄНР) затримала її лідера Ніку Мелія, якого звинувачують в організації масового насильства, зокрема під час заворушеннь 20 червня 2019 року.

Про це повідомляє "Ехо Кавказу", опублікувавши фото і відео з місця подій.

Як повідомляють очевидці приблизно о 7.30 ранку у вівторок, 23 лютого, поліція оточила будівлю офісу партії, розташоване на Кахетинському шосе в Тбілісі, де перебував Ніка Мелія і деякі його прихильники. Представники МВС оголосили, що проводиться виконання рішення суду, після чого почався штурм будівлі. Поліцейська операція тривала близько двох годин.


У будівлі знаходилися прихильники опозиційної партії, які не чинили опору, проте спецназ із застосуванням перцевого газу провів їх затримання, затриманих вивели з офісу. Ніка Мелія з декількома журналістами замкнувся в одній з кімнат на третьому поверсі будівлі, проте теж був затриманий.

Грузинський політик Ніка Мелія став головою ЕНД в кінці 2020 року. Його звинувачують в організації і керівництві групами, які чинили насильство, зокрема під час заворушень 20 червня 2019 року, також відомих як "ніч Гаврилова".

17 лютого Тбіліський міський суд підтримав вимогу Генпрокуратури змінити запобіжний захід щодо опозиційного політика з застави на арешт. Призначений напередодні парламетом прем'єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав Ніку Мелія "криміналом" і анонсував виконання рішення суду щодо нього.

Міжнародне співтовариство засудило штурм офісу найбільшої опозиційної партії Грузії і затримання її лідера. Зокрема, свою стурбованість тим, що відбулося, висловили в Twitter посол Великобританії в Грузії Марк Клейтон, член сейму Литви, голова парламентського комітету у закордонних справах Жигімантас Павіленіс, американський конгресмен-республіканець Адам Кінзінгер.

Як повідомляв "Апостроф", в червні 2019 року в грузинських містах люди вийшли на протест після виступу депутата Держдуми РФ Сергія Гаврилова в парламенті Грузії. Він сидів у кріслі спікера парламенту і говорив російською мовою. Виступ Гаврилова перервали опозиційні депутати, котрі зажадали, щоб російська делегація покинула парламент.