RU  UA  EN

Середа, 22 травня
  • НБУ:USD 39.45
  • НБУ:EUR 42.55
НБУ:USD  39.45
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 травня

Всі новини

У Росії винесли вирок українцю з Криму: звинуватили в підготовці терактів

В Ростові-на-Дону (РФ) суд виніс вирок кримчанину Олегу Приходьку, якого звинувачували в підготовці терактів, щоб змусити повернути Крим Україні. Його засудили до 5 років ув'язнення в колонії суворого режиму.

Про це повідомляє видання "Ґрати".

Перший рік свого терміну Приходько повинен буде провести у в'язниці - колонії з найсуворішим режимом, де ув'язнених весь час утримують в камерах. Крім того, Приходьку призначили штраф в розмірі 110 тисяч рублів (близько 42 тисяч гривень). При цьому суд звільнив Приходько від покарання за статтею про зберігання вибухівки у зв'язку із закінченням терміну давності.

Співробітники ФСБ РФ затримали жителя селища Орєхово Сакського району Криму Олега Приходько 9 жовтня 2019 року після обшуку у нього вдома і в його гаражі, де виявили вибухівку. Його звинуватили в підготовці теракту і виготовленні та зберіганні вибухових речовин.

За версією слідства, Приходько начебто планував підірвати будівлю Сакської міської адміністрації, щоб примусити владу Криму "до входження півострова до складу України". На початку лютого 2020 року також йому пред'явили ще одне звинувачення в підготовці чергового теракту - підпалу будівлі Генерального консульства Росії у Львові "з метою впливу на прийняття органами влади Російської Федерації рішення про необхідність входження Республіки Крим до складу України". Для цього Приходько нібито знайшов в Україні невстановлену слідством особу, якій запропонував скоїти теракт. Вони нібито запланували здійснити підпал у жовтні 2019 року.

Приходько свою вину не визнавав і стверджував, що під час обшуку в гаражі йому підкинули тротилову шашку-200, запал від гранати РГД-2 і нарізані електроди для зварювання. А в ніч після затримання в будівлі ФСБ невідомий чоловік, представившись лікарем, під приводом огляду відібрав у нього з порожнини рота біологічні зразки. Приходько передбачає, що після цього його ДНК нанесли на вибухівку, і таким чином наслідок сфальсифікував факт приналежності йому вибухових речовин.

В суді він заявляв, що його переслідують через його публічну проукраїнську позицію.

Як повідомляв "Апостроф", в окупованому Криму на два місяці заарештували активістів "Кримської солідарності". Сімох кримських татар триматимуть в СІЗО до середини квітня.