RU  UA

Гра на російських комплексах: Лукашенко хоче зіскочити з гачка Путіна

Невизнаний президент Білорусі Олександр Лукашенко грає на імперських комплексах Росії, за які вона готова дорого платити: обіцяє підтримку, співпрацю, називає "братнім народом", але хочет зіскочити з гачка президента РФ Володимира Путіна.

Про це в ефірі програми "Розклад Кулініча" на Апостроф TV розповів білоруський журналіст, незалежний політолог, кандидат історичних наук Валерій Карбалевич.

"Простір для маневру звузився, вікно можливостей зменшилося, але не зникло зовсім. Тим більше, що Лукашенко прекрасно розуміє, що залежність Білорусі від Росії не одностороння. Тут є і взаємозалежність. Лукашенко продає Росії свою геополітичну лояльність, готовність підтримати союзника. Обіцяє, якщо НАТОвські танки йтимуть на Москву, то білоруси їх зупинять. Кажуть, що Росія - старший брат або старша сестра. Росії це подобається. Це такий собі бальзам на хвору російську душу. За ці імперські комплекси Росія готова платити, і платить доволі довго, вже багато років. Лукашенко навчився віртуозно грати на цих російських комплексах і буде намагатися продовжувати далі. Інша справа, що він зараз став більш вразливий, слабший. Його переговорна позиція не така хороша, як була раніше, коли не було цієї політичної кризи, не було протестів. Тобто він більш залежний, але я б сказав, що це залежність повна. Він буде намагатися утримати суверенітет", - сказав Валерій Карбалевич.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Лукашенко - це бальзам на хвору російську душу, а за це йому ще й платять - білоруський журналіст