RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Режим Лукашенка висунув остаточне звинувачення Софії Сапезі: що їй загрожує

Білоруський суд пред'явив остаточне звинувачення росіянці Софії Сапезі, яку у травні затримали у Білорусі разом з опозиційним журналістом Романом Протасевичем, її звинувачують в розпалюванні війни. 23-річній дівчині загрожує шість років ув'язнення.

Про це повідомляє ВВС на своїй сторінці в Telegram.

Наразі Софія Сапега перебуває у тяжкому психологічному стані, вона пригнічена та розгублена, цілодобово не спить.

За словами адвоката Антона Гашинського, дівчину після вироку суду зможуть екстрадувати до Росії. Її також зможе помилувати президент Білорусі Олександра Лукашенко.

У п'ятницю Софію Сапегу викликали до слідчого комітету. До цього з 20 жовтня вона перебувала під домашнім арештом у білоруському місті Ліді у квартирі батьків, де прописана. Зазначимо, що батьки змушені були переїхати на дачу.

Нагадаємо, Сапегу затримали 23 травня разом із колишнім головним редактором Telegram-каналу NEXTA Романом Протасевичем у мінському аеропорту. Софія Сапега була редактором Telegram-каналу "Чорна книга Білорусі" (визнаний у Білорусі екстремістським), у якому публікувалися особисті дані силовиків.

Спочатку Сапега проходила підозрюваної у масових “протестних” справах у частині 1 статті 342 КК Білорусі (організація групових дій, що грубо порушують громадський порядок) та частині 1 статті 293 КК Білорусі (організація масових заворушень). Тоді їй загрожувало до 15 років в'язниці.

У червні стало відомо, що Сапегу та Протасевича перевели під домашній арешт до будинку, де вони жили разом. У вересні Сапезі продовжили арешт до 25 грудня.

Щодо Романа Протасевича, то його місцезнаходження невідоме.

Як повідомляв "Апостроф", 25 травня Софію Сапегу заарештували на два місяці. Пізніше в мережі було опубліковано її "визнання" , в якому вона, мабуть, примусово розповідає про те, що нібито вела Telegram-канал "Чорна книга Білорусі".