RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Як режим Лукашенка здає країну Росії: 7 важливих фактів про економіку

Дія санкцій змусить білоруські підприємства працювати із зовнішнім світом лише через РФ, що занурить майже всі сфери економіки республіки у найпотужнішу залежність.

Про це пише Intex-press.

Частка Росії у зовнішньому білоруському ринку перевищує сукупну частку 100 наступних за нею торгових партнерів. При цьому товари із РФ витісняють місцеві на полицях білоруських магазинів. Водночас основні імпортні товари із Росії складно замінити – це нафта, газ та чорні метали.

На думку експертів позбавленого реєстрації в Білорусі "Центру нових ідей" Павла Мацукевича та Григора Астапеня, найближчим часом залежність від Росії ще більше зросте.

Обхід санкцій через Росію

Щоб уникнути збитків через санкції, Лукашенко переводить експортні вантажопотоки на транзит через Росію. Цим спричинено й переміщення торгівлі в тінь – вже засекречено 15% експорту Білорусі до Росії. Ймовірно, що з наростанням санкцій на Росію може перейти весь транзит білоруського калію, лісу та товарів машинобудування, як це вже сталося з продуктами переробки нафти.

Стосунки з Путіним прямо впливають на можливість торгівлі Білорусі з країнами СНД, Центральної та Південно-Східної Азії, зокрема Китаєм, Індією, адже транзитні шляхи проходять через РФ.

Банківський сектор

Проблеми банківського сектора, швидше за все, теж вирішуватимуться переведенням усіх операцій з Білоруссю в категорію внутрішньоросійських, що забезпечить прихід російських банків, які не мають міжнародного бізнесу. Всі білоруські банки підключилися до Системи передачі фінансових повідомлень Центробанку Росії, яка створена для захисту від можливого відключення країни від системи SWIFT.

Авіація

Проблеми, що виникли у “Белавіа”, стимулюють інтеграцію авіагалузей обох країн, створення єдиної авіаційної адміністрації, заміну авіапарку на літаки російського виробництва, адже більшість маршрутів “Белавіа” припадає на Росію.

Енергетика

Наразі Білорусь повністю залежить від РФ щодо поставок газу, нафти та урану. При цьому до серпня 2020 року Лукашенко намагався позбутися монополії Росії, пробуючи купити нафту та газ в інших країнах.

Промисловий сектор Білорусі багато в чому тримається на плаву коштом вигідних цін на російські енергоресурси, зокрема, на газ.

Запуск “Північного потоку-2” призведе до зниження транзиту російського газу через Білорусь до ЄС та переведення цього маршруту до розряду резервних.

Кредити та інвестиції

З 6,7 млрд доларів усіх іноземних інвестицій у реальний сектор економіки Білорусі у січні-вересні 2021 року 44% припало на частку РФ. За 2020 рік цей показник становив 22%.

Росія є найбільшим кредитором Білорусі. Із суми держборгу, яка становила близько 18 млрд доларів, станом на початок 2021 року 8 млрд – це російські гроші. Логічна деталь – серед банків з іноземним капіталом переважають російські.

Ринок праці

За даними Євразійської економічної комісії, на початок 2020 року від 200 до 450 тисяч білорусів тимчасово чи постійно працювало у РФ.

Військово-промисловий комплекс

Понад 98% зброї та інфраструктури в білоруській армії вироблено в Росії або Радянському Союзі. Без РФ їхня модернізація фактично неможлива. Росія є для Білорусі найбільшим ринком збуту товарів національного військово-промислового комплексу. Разом з тим, до серпня 2020 року найбільш значущим придбанням Білорусі в Росії були дві бригади старих зенітно-ракетних комплексів С-300 1982 року випуску, які потребують капітального ремонту. Наразі постачання російського озброєння до Білорусі пожвавилося.

Раніше ми писали, що президент РФ Володимир Путін і нелегітимний глава Білорусі Олександр Лукашенко провели онлайн засідання Вищої держради Союзної держави, на якому було підписано декрет про Вищу Держраду Союзної держави та затверджено 28 союзних програм.