RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

У Росії поширюють рекомендації, як оскаржувати мобілізацію в суді

У Росії на тлі "добровільно-примусової" мобілізації громадян на війну з Україною місцеві адвокати та правозахисники поширюють алгоритм можливого оскарження рішення щодо призову.

Зразки позову та порядок дій публікують у багатьох телеграм-каналах РФ, повідомляє "Апостроф".

Як зазначається, позов до призовної комісії треба подавати тим, хто з'явився у військкомат і отримав повістку на відправлення до військ, а право на "альтернативну цивільну службу" було проігноровано.

Перед поданням позову потрібно, щоб представник за дорученням подав від імені громадянина заяву на АЦС у військкомат.

Також потрібно сплатити держмито в сумі 300 рублів (приблизно 190 грн - "Апостроф"), заповнити позов, роздрукувати його в 4-х примірниках, додавши до них копії повістки та копію заяви на АЦС.

Позов, як рекомендують російські адвокати, слід відвезти до суду у робочий час і подати до приймальні три екземпляри з додатками, на одному з яких мають поставити відмітку про прийняття документів для розгляду.

Потім позивачу потрібно зробити копію позову з позначкою про прийняття та сповістити військовий комісаріат про оскарження в суді рішення про мобілізацію.

Читайте також: Утікають від мобілізації, куди очі дивляться: на виїзді з Росії утворилися величезні пробки

Повідомлення у військкомат також має відвезти представник за дорученням. До повідомлення потрібно додати копію позову. На другому примірнику повідомлення у відділі діловодства у військкоматі мають поставити відмітку про прийняття.

При оскарженні рішення про призов громадянин має право не бути на розгляді до прийняття судом рішення щодо його клопотання про застосування заходів попереднього захисту, наголошується в рекомендаціях адвокатів.

Зазначимо, у радах російських правозахисників не вказано, що робити представнику позивача, якщо йому також у військкоматі вручать повістку.

Нагадаємо, як раніше писав "Апостроф", мобілізованим росіянам стає погано вже в автобусах .