RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Росія припиняє участь у ДСНО: що важливо знати про "ядерний договір"

У вівторок, 21 лютого, під час щорічного послання до Федеральних зборів, президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія призупиняє свою участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Про це російський диктатор повідомив під час виступу.

Він підкреслив, що йдеться саме про призупинення договору, а не про повне його скасування.

Своє рішення російський диктатор обґрунтував тим, що інші ядерні держави Заходу продовжують розвивати свої ядерні озброєння та наполягають на доступі до російських ядерних об'єктів. Ба більше – Путін заявив, що Америка продовжує розробляти нову ядерну зброю та готується до випробувань.

Читайте також: Росія і США продовжили ядерний договір: що передбачає угода

Президент РФ наголосив, що очікує приєднання до "ядерного договору" деяких країн Європи, зокрема Франції та Великої Британії.

Варто зазначити, що договір про скорочення стратегічних наступальних озброєнь — один з основних договорів між США та СРСР, а потім Росією, що передбачає контроль над ядерною зброєю обох країн, що є найбільшими її власниками. Вперше такий договір був підписаний улітку 1991 року, ще в СРСР, вдруге – уже з Росією у 1992 році. А втретє, у 2010 році, і мав би бути чинним до 2026 року.

Згідно з угодою, Росія та США спільно мають скорочувати свої ядерні боєзаряди, а також можливі носії ядерної зброї — від ракет до стратегічних бомбардувальників. Так, кожна сторона може мати не більше 1550 готових до використання ядерних зарядів, не більше 700 розгорнутих міжконтинентальних балістичних ракет, балістичних ракет підводних човнів і стратегічних бомбардувальників-ракетоносців, не більше 800 розгорнутих та важких бомбардувальників.

При цьому, головним засобом контролю за цим договорам є двосторонні інспекції, тобто представники РФ та США мають право побувати на ядерних обʼєктах одне одного та особисто перевірити, чи справді кожна країна скорочує своє ядерне озброєння.

Двостороння консультативна комісія, яка займається практичними питаннями виконання Договору про СНО, востаннє збиралася в Женеві в жовтні 2021 року. Влітку цього року російська сторона не допустила американську делегацію до своїх ядерних ракет.

Раніше ми писали, що вперше за 30 років Росія вивела в море кораблі з тактичною ядерною зброєю.