RU  UA

Вчора був чорний день в історії сучасної Грузії: експерт розповів про подробиці розгону протесту

У вівторок, 7 березня, парламент Грузії підтримав у першому читанні проект закону про "іноземних агентів", який є аналогом російського, в країні почалися масові протести. Влада жорстоко придушила їх - це був чорний день в історії сучасної Грузії.

Таку думку висловив експерт центру зовнішньополітичних досліджень "OPAD" із Грузії Вахтанг Маісая в ефірі Апостроф TV.

"Вчора був чорний день в історії сучасної Грузії, коли влада застосувала абсолютно необґрунтовано силу проти мирних громадян, які протестують проти "закону про іноземних агентів", який абсолютно проросійський за своєю суттю. Протест був мирним і спрямованим проти проросійської політики правлячої партії "Грузинська мрія" , яка лише на словах дбає про національні інтереси", - зазначив він.

Експерт додав, що проросійські "тітушки", які діяли на користь поліції, активно розганяли "дезу", що серед протестувальників нібито було кілька громадян України, які кидали "коктейлі Молотова" у поліцейських. Відразу ж незрозуміло звідки, з'явилися ці "коктейлі".

"Зрозуміло, хто саме стоїть за такими провокаціями. Очевидно, не самі протестувальники, бо ми бачили, що коли почався розгін, ніхто з протестувальників не став нападати на поліцію. Люди просто відступили. Ніхто навіть вітрини не ламав і скла не бив. Хоча хтось Якось за пару днів розклав там "гарне і акуратне" каміння. Мовляв, бери і кидай, куди тобі потрібно", - описав ситуацію Вахтанг Маісая.

За його словами, грузинська влада розуміє, що вона йде на неконституційний крок. Навіть усередині правлячої партії п'ять впливових депутатів не підтримали цей закон.

Читайте також: Протести в Грузії: як минула ніч і чого чекати сьогодні

"Серед них, якщо не помиляюся, колишній начальник Генштабу Грузії. Вони розуміють, що "Грузинська мрія" зараз робить антиконституційний переворот. Адже цей "закон" списаний з російського аналога, а не американського. Саме в РФ статус "іноагента" загрожує фігуранту кримінальними переслідуваннями. Різниця в тому, що в Грузії хочуть садити на 5 років, а в РФ - вже садять на 10", - сказав експерт.

Він наголосив, що не можна сказати, що весь парламент Грузії є проросійським, але певні партії, включаючи і деяких членів "Грузинської мрії", які активно лобіюють російські інтереси.

"Сам глава Європейської дипломатії Жозеп Борель уже сказав, що вказаний "закон" є анти-західним, і Грузія ризикує своїм майбутнім членством ЄС. Аналогічна позиція у Державного департаменту. Саме РФ вигідно насамперед, щоб Грузія повернулася спиною до демократичного світу", – резюмував Вахтанг Маісая.

Раніше "Апостроф" розповідав про причини протесту в Грузії та публікував фото та відео .