RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

Всі новини

Росія заявила про новий "рій дронів": що про них відомо

Російські пропагандистські ЗМІ повідомили про наявність одразу трьох різних типів безпілотників для літаків-винищувачів Су-57, які можна запускати "роєм".

Про це повідомляє профільне видання Defence-ua.

Читайте також: Дальність польоту - до 800 км: в Україні створили секретний дрон, камікадзе, фото

Як зазначається, росіяни створили для Су-57 покоління 4++ різні міні-безпілотні літальні апарати, здатні запускатися з літака. При цьому як із зовнішньої підвіски, так і з внутрішнього відсіку. Також реалізували "опцію", коли винищувач здатен запустити нібито одразу кілька БПЛА і керувати групою безпілотників.

Мовляв, йдеться про ударні, розвідувальні дрони, а також дрони радіоелектронної боротьби. Їх першочергове завдання - прорив протиповітряної оборони - "за рахунок перевантаження інформаційних каналів та одночасного зосередженого удару по системах".

Крім Су-57, з дронами працюватиме Су-35.

"Ані концепція рою дронів, ані опція запускати їх з літаків не є чимось новим - зокрема безпілотники є одним з компонентів фактично всіх програм майбутніх винищувачів шостого покоління, але там йдеться не про "мінідрони", а про повноцінні системи вартістю ледь не як чверть винищувача", - пише видання.

Про намір доопрацювати Су-57 для груп дронів росіяни заявляли ще до війни, у 2021 році. Тоді повідомлялося, що стартувала розробка бортового обладнання і програмного забезпечення. Також заявляли, що Су-57 у внутрішньому відсіку буде здатен нести більше десяти БПЛА, які в польоті будуть взаємодіяти в захищених каналах між собою та з літаком.

Невідомо, які саме дрони будуть запускати з Су-57, проте 2021-го російська компанія "Кронштадт" оприлюднила макет дрона у рамках ширшої програми "Молнія", що передбачала появу "комплексу групового застосування БПЛА", тобто того ж "рою" дронів.

У безпілотника були такі характеристики:

  • у довжину - 1,5 м;
  • розмах крила - 1,2 м;
  • корисне навантаження - 5-7 кг;
  • швидкість - до 800 км/год.

Повідомлялося, що розташовуватиметься у внутрішньому відсіку Су-57 і призначатиметься для різних завдань - від розвідувальних до РЕБ.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що українські військові знищують ворожу техніку за допомогою цивільних дронів і цей досвід уже починають переймати інші країни.

  • Вас також може зацікавити:

Співвідношення 1:3: чому Сили оборони програють росіянам у війні дронів

Україна отримає партію недорогих і потужних дронів-камікадзе Switchblade: в чому їх особливість

Воєнна економіка на боці БПЛА: чому Росія випереджає Україну у "війні дронів"