RU  UA

Росію чекають теракти на постійній основі - все перевернув вкид про "український слід"

Ввечері 22 березня в підмосковному концертному залі "Крокус Сіті Холл" відбувся теракт зі стріляниною. Спочатку до атаки намагались прив’язати "український слід". Проте навіть вже опісля того, як відповідальність за теракт взяло на себе угруповання ІДІЛ, верхівка Кремля продовжує шукати провину України.

Про те, як Росія втратила можливість отримати підтримку та співчуття від світу, а також про постійність подібних терактів в етері Апостроф TV заявив політтехнолог Михайло Шейтельман.

Читайте також: Чи причетна ІДІЛ до теракту у Підмосков'ї: заява представника Ради нацбезпеки США

Він наголосив на тому, що Росія мала "унікальний шанс" стати жертвою ісламського терору, яку б “жаліли у світі". Він вказав на наступне:

"У Росії був унікальний шанс стати жертвою ісламського терору, а жертв ісламського терору у світі жаліють, світ готовий з ними солідаризуватися. І від початку перша реакція навіть західних країн була така, що дехто висловлював співчуття народу Росії, а дехто, наприклад, Ізраїль, заявив, що вони моляться за російську владу".

Проте щойно російський диктатор та верхівка Кремля почали "шукати український слід", вони втратили можливість ймовірного співчуття:

"Але щойно Росія перемикається і каже, що це не ісламський терор, а Україна, і оскільки всі розуміють, що Росія бреше, вона втрачає ту хвилю співчуття, якою вона могла б скористатися".

Михайло Шейтельман вважає, що Путіну просто необхідно вказати, що це Україна здійснила теракт, щоб відвернути увагу від того, ніби він спілкується з терористами:

"Вона виграє на внутрішньому фронті. Путіну потрібно показати, що він контролює ситуацію. Виходить, що він приніс у Росію терор тим, що він спілкується з терористами - з Іраном, Північною Кореєю, тож зараз йому потрібно "довести", що це не вони (ісламісти), а "прокляті українці"".

За словами експерта, цю думку росіянам можна "продати", і вже за кілька тижнів більша частина населення РФ буде прив’язувати до теракту саме Україну: "І цю думку можна продати, і більшість населення Російської Федерації за кілька тижнів буде абсолютно впевнена, що цей теракт здійснили українці".

Крім того, він зауважує на можливих наслідках з боку Кремля. Шейтельман згадує заяву Бортнікова про можливі відповіді на теракт з боку Росії, зауважуючи, що на фронті ворог вже використовує та робить все можливе, окрім ядерної зброї, тож подібні заяви не матимуть ніякого практичного результату:

"Що стосується наслідків слів, наприклад, Бортнікова (глава фсб РФ Олександр Бортніков заявив, що на теракт буде відповідь з боку Росії - "Апостроф"), то, звісно, це не має жодних практичних наслідків, тому що це війна, і все, що росіяни могли в ній зробити, крім застосування ядерної зброї, вони вже зробили. Тобто вони не можуть зробити якусь велику ескалацію на фронті, у них усі інструменти задіяні".

Наостанок політтехнолог наголошує на тому, що через те, що Росія, хоч і не юридично, проте вже потрапила до списку країн-терористів, варто очікувати на постійність подібних терактів:

"Зараз Росія, нехай не юридично, потрапляє до списку країн-терористів, і коли ти в списку країн-терористів, у тебе постійні теракти. Тому в такій країні як Росія теракти неминучі на постійній основі".

Нагадаємо, раніше в США різко відповіли Путіну після теракту в Крокусі.

  • Вас також може зацікавити:

Провал українського "вікна": чому Кремль не зміг повісити "Крокус" на Київ

Що наговорили Путін і Лукашенко про теракт у "Крокусі" - пояснення ISW

Російські таджики, Путін і ІДІЛ: головні факти і заяви про теракт у Крокусі