RU  UA  EN

Четвер, 27 червня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.10
НБУ:USD  40.30
Світ

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

На той світ за ціною весілля: у Росії шалено підскочила вартість трун та поховання

Після початку повномасштабного вторгнення в Україну росіяни масово скаржаться на подорожчання ритуальних товарів та послуг.

Про це пишуть "Важливі історії".

Читайте також: Росіяни почали облизувати яйця, щоб отримати мільйон

Середня вартість похорону в Росії за підсумками 2023 року склала 54,9 тис. рублів, і це на 16% більше, ніж у 2022 році, коли похорон коштував 47,3 тис. рублів. В окремих регіонах це зростання виявилося вищим. Наприклад, у Ленінградській області, де похорон у 2023 році подорожчав на 31%, або в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де їхня вартість зросла на 54%.

Наприклад, у ціні зростають пам'ятники, а сім'ям загиблих на війні, за словами вдів, часом доводиться платити за них більше, ніж звичайно. Подорожчало й саме поховання: місцева влада ховає учасників війни в Україні за завищеними цінами. Жителі окремих російських міст масово скаржаться, що похорон став коштувати "як весілля": ритуальні послуги подорожчали в кілька разів, і людям доводиться "накопичувати не на мрію, а на поховання".

Дорожчає в Росії також послуга з виготовлення труни. На лютий 2024 року, за даними Росстату, її вартість по країні в середньому дорівнювала 7,4 тис. рублів. За два роки (з лютого 2022-го) виготовлення труни подорожчало на 66%. У період пандемії коронавірусу подорожчання послуги було менш швидким: на 3% за 2020 рік і стільки ж за 2021 рік.

У ціні за два роки війни, за офіційними даними, зросла послуга кремації. У період з лютого 2022-го до лютого 2024-го кремація подорожчала на 52% (з 21 до 32 тис. рублів). За попередні роки Росстат не публікував, але, як зазначали учасники ринку, попит на кремацію помітно зріс під час пандемії коронавірусу.

У ритуальному бізнесі, як і в будь-якому іншому, на збільшення цін впливає сукупність факторів, пояснює експерт з ритуального ринку та власник однієї з похоронних компаній, який попросив про анонімність. Серед них - інфляція, зміна курсу валют, подорожчання сировини (зокрема, деревини та металу).

На зростанні вартості ритуальних послуг позначилося і запровадження санкцій, зазначає експерт. Раніше при виготовленні трун часто використовувалися лакофарбові матеріали з Італії, а обладнання для крематоріїв привозилося з Чехії, Угорщини, Німеччини. Наразі відбувається налагодження імпортозаміщення, і ритуальний ринок перебуває "у стані перехідного періоду".

Раніше "Апостроф" повідомляв, що Росія знову завела "шарманку" про переговори.

  • Вас також може зацікавити:

Байден не поїде на саміт миру в Швейцарію: названо причину

Україна все ближче до ЄС: чи знайде Київ ключ до "угорського замку"

"Вікно можливостей" для росіян закриється: коли можливий новий контрнаступ ЗСУ