RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Світ

Новини

20 вересня

19 вересня

Всі новини

ISW: Росія готує своїх громадян до тривалої війни в Україні

Аналітики Інституту вивчення війни помітили зусилля Кремля у підготовці своїх громадян до довготривалої війни в Україні.

Про це пише Інститут вивчення війни (ISW).

Аналітики згадують, як російські державні так звані ЗМІ тиражували заяву заступника голови Ради безпеки Росії Дмитра Медведєва, коли той сказав, що "українська держава не існуватиме до 2034 року". Таким чином Росія може готувати власних громадян до тривалої війни в Україні.

В звіті згадують, як заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв в інтерв’ю російському виданню "Аргументы и факты" (АИФ) 17 липня заявив, що нібито "не дарма" Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг припустив, що Україна може вступити до Альянсу протягом наступних десяти років. Медведєв натомість зробив висновок, що, як зауважують в ISW, "Україна "ніколи" не вступить до НАТО, оскільки до 2034 року зміниться керівництво НАТО, і тому "цілком можливо, що горезвісної країни 404 (зневажливе використання коду комп'ютерної "помилки" 404 - "Апостроф") також не буде існувати".

Разом з цим аналітики наголошують, що російський політик не сказав прямо, що Україна припинить своє існування до 2034 року: "... скоріше, це був дотичний підтекст його заяв, але російські ЗМІ, включаючи кремлівську стрічку новин ТАСС, негайно почали публікувати статті з такими заголовками, як "Медведєв визнав, що Україна перестане існувати в 2034 році" і "Медведєв передбачив зникнення України до 2034 року"".

Реакція російських медіа на подібні заяви Медведєва можуть мати, на думку аналітиків, кілька наслідків:

"Перш за все, пряме припущення, що Росія зможе "знищити Україну" до 2034 року, є обіцянкою російській громадськості, що Росія зможе виграти війну і досягти своєї мети. Це створює обережні інформаційні умови та суспільні очікування щодо війни, яка триватиме ще одне десятиліття, але яка завершиться бажаною для Росії "перемогою"".

Також цей наратив рішуче підриває окремі спроби деяких кремлівських чиновників припустити, що РФ готова йти на мирні переговори з Україною, а натомість ще більше підкреслює, що єдиною бажаною кінцевою метою війни для Кремля є повне знищення України.

Як писав раніше "Апостроф", журналіст Віталій Портников розповів, що саме може допомогти перемогти російського диктатора Володимира Путіна, який не вбачає сенс у переговорах, допоки Україна та Захід не погодяться на його наміри щодо імперського майбутнього.