RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Світ

Новини

28 вересня

27 вересня

Всі новини

Іран влаштував Росії демарш та зробив заяву щодо України

Тегеран, проти якого президент Володимир Зеленський ініціював введення санкцій, вірить у територіальну цілісність України та закликав Москву закінчити війну "шляхом політичного діалогу".

Про це пише іранське агентство Nournews.

Як заявив міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір Абдоллахіян, територіальна цілісність кожної держави має стояти в основі міжнародного права.

Читайте: Іран має запаси збагаченого урану на п’ять ядерних бомб, — міністр оборони Ізраїлю

"Що стосується України, ми віримо в територіальну цілісність кожної країни, включно з Україною, яка має бути головним пріоритетом усіх країн на основі міжнародного права, і, звісно ж, ми продовжуємо наголошувати на завершенні війни через політичний діалог", — заявив Абдоллахіян.

Заяви очільника зовнішньополітичного відомства прозвучали на тлі ситуації навколо Ради співробітництва арабських держав Перської затоки, коли російська сторона, яка брала участь у засідання, підписала заяву про статус трьох островів Абу-Муса, Великий Томб і Малий Томб поблизу Ормузької протоки, які Іран вважає своїми.

Тобто Москва підписала документ, який містить позицію щодо цих островів, яку Тегеран не сприймає та вважає порушенням територіальної цілісності та національного суверенітету країни.

Дипломат додав, що у зв'язку з цим посол РФ в Ірані Олексій Дєдов був викликаний на бесіду, під час якої від нього вимагали пояснень.

"Після виклику посла Росії в МЗС у нас були роз'яснення від російської влади, але ми не вважаємо їх достатніми і не сприймаємо повторення цієї практики з боку Росії або будь-якої іншої сторони щодо територіальної цілісності Ірану", — підсумував глава МЗС.

Нагадаємо, що Іран, починаючи з осені 2022 року, передав Росії сотні тисяч артилерійських снарядів.

  • Вас може зацікавити:

Смертельна дешевка: розвідка показала, з чого складаються БПЛА "Шахед" - відео

В Україні розробили дрон Spire для знищення "шахідів": фото

Президент Болгарії звинуватив Україну у затягуванні війни і промовчав про Росію: йому відповіли