RU  UA

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

2 травня

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

Всі новини

Як пов'язаний прийом аспірину із загрозою інфаркту та інсульту: відомий кардіолог дала пояснення

Останнім часом у мережі стало з'являтися більше інформації, що аспірин може викликати ризик серцевої недостатності. Українські лікарі спробували спростувати такі докази.

Як написала у Facebook лікар Катерина Амосова, про шкоду аспірину йдеться у результатах одного обсерваційного дослідження 30 тисяч осіб без серцевої недостатності, серед яких на початку аспірин приймали 25%. Вже через п'ять років у групі аспірину кількість осіб із вперше виявленою СН виявилася на 26% більшою.

Лікар звернула увагу на той факт, що у дослідженні 2/3 його учасників не мали показань до лікування аспірином. Також Амосова пише, що критерії діагностики СН не були чітко зазначені, як і розподіл фракції викиду (ФВ). Натріюретичні пептиди в крові не визначали і у зв'язку з цим у пацієнтів з нормальною ФВ діагноз СН не може вважатися достатньо підтвердженим;

Лікар каже, що автори дослідження не вказали на відсутність інформації про продовження прийому аспірину або його початок після старту спостереження, а також у неї викликало питання відсутність рандомності (випадкового методу) при формуванні груп лікування та контролю, оскільки аспірин могли приймати більш тяжкі пацієнти.

Ще одним сумнівним доводом авторів дослідження лікарка назвала "відсутність потенційних механізмів негативного впливу аспірину на виникнення СН".

"Отже, сенсація скасовується. Якщо у вас хороший лікар, тримайтеся його", - сказала вона.

Нагадаємо, що американські вчені дійшли висновку, що регулярний прийом аспірину допоможе знизити ризики виникнення ускладнень і летальних наслідків при зараженні Covid-19.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я