RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Медик пояснив шкоду будильника і дав дві оригінальні поради, як прокинутися

Якщо людина постійно користується будильником, щоб прокинутися на роботу, до школи чи інституту – це може серйозно загрожувати її здоров'ю.

Це найкращий будильник: мережу підірвало відео з собакою, який не дає господині поспати

Про це керівник російського Центру медицини сну МДУ імені М. В. Ломоносова Олександр Калінкін заявив радіо Sputnik.

За словами лікаря-сомнолога, пробудження за будильником тільки здається нормальним початком дня, але ця звичка може призвести до розвитку серйозних захворювань. Він наголосив, що будильник - одне з найгірших для здоров'я рішень.

Калінкін погодився, що будильник можна застосовувати ситуаційно, у невідкладних випадках на кшталт ранньої поїздки. Однак постійне його використання веде до хронічного недосипання, що загрожує розвитком серцево-судинних захворювань, ендокринних порушень, зниженням імунітету і зміною геному.

Медик пояснив, що кожна людина має свій "внутрішній будильник", який треба налаштувати: "Щоб вчасно встати і рано прокинутися, треба нормалізувати графік сну, раніше вкладатися і "висипати" свою норму" .

У крайньому разі, як будильник варто застосовувати не звук, а світло.

Олександр Калінкін пояснив, що є спеціальні лампи, які імітують схід сонця, тоді людині легше прокинутися. Це одразу пригнічує вироблення мелатоніну (гормону регуляції денного циклу сну та неспання. – Ред.) у ранкові та денні години.

Будильником може стати і плавно наростаючий спів птахів, який м'яко виводить зі стану сну, що важливо в осінньо-зимовий період, коли зменшується кількість сонячного світла і знижується якість сну, каже сомнолог.

Раніше "Апостроф" повідомляв, що в Японії вигадали, як будити любителів поспати - за вимкнений будильник доведеться заплатити.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я