RU  UA

Неділя, 26 травня
  • НБУ:USD 39.80
  • НБУ:EUR 42.95
НБУ:USD  39.80
Здоров'я

Новини

25 травня

24 травня

23 травня

22 травня

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

15 травня

14 травня

13 травня

Всі новини

Як впливають на здоров'я різкі морози та що треба робити: українцям дали поради

Цього тижня в Україні очікується різка зміна повітряної маси, що призведе до відчутного похолодання. Подібні температурні "гойдалки" впливають на здоров'я людей.

Портал Meteoprog розповів, як саме впливають на людей різкі перепади температур у нижніх шарах атмосфери.

Так, експерти з медицини попереджають, що різкий перехід від потепління до морозів спричинює підвищений ризик переохолодження. У зв'язку з цим у подібних ситуаціях потрібно звертати на це підвищену увагу та перестраховуватися.

Крім цього холодне повітря негативно впливає на дрібні кровоносні судини. Інстинкти запускають механізм звуження судин, щоб зберегти тепло тіла. Відповідно циркуляція крові у кінцівках уповільнюється.

З цим навіть пов'язаний міф, що за переохолодження потрібно розтерти шкіру. На ній з'явиться рум'янець, що нібито свідчить про те, що людині від тертя стало тепліше. Насправді це докорінно не вірно. Рум'янець з'являється через те, що переохолоджені капіляри тріскаються, і в епітелії утворюються мікроскопічні крововиливи.

Першими при переохолодженні замерзають пальці рук та ніг, а також вуха та ніс. У цих частинах тіла дуже тонкий прошарок ліпідних тканин, через що вони найменше захищені від втрати тепла. Спочатку замерзає шкіра, а вже потім судини, м'язи, нерви та навіть кісткова тканина.

Але в той же час не варто забувати і про те, що переохолодження можливе навіть під час відлиги. За будь-якої погоди одягатися потрібно правильно.

Шапка – дуже бажано, бо через голову людське тіло втрачає до 40% тепла. Важливо також у холодну погоду носити шарф, теплі шкарпетки, рукавички та взуття на більш товстій та зручній підошві. Від морозу також необхідно захищати відкриті ділянки тіла, особливо руки. Але простежте, щоб одяг та взуття були не тісні.

Різні металеві прикраси на кшталт сережок та пірсингу краще в мороз не носити. Існує ризик обмороження ділянок шкіри, з якими вони контактують. Якщо вже зовсім без цього не можете, то замініть їх якими-небудь неметалевими прикрасами, які мають підвищені теплоізоляційні властивості.

Зима, похолодання – періоди, коли в нас явно ослаблений імунітет. Потрібно обов'язково дбати про необхідне поповнення організму вітамінами. Рекомендують вживати в їжу продукти, багаті на вітаміни, особливо цитрусові: лимони, апельсини, мандарини.

Також важливу роль відіграють жири, без яких імунна система слабшає.

З напоїв рекомендується вживати трав'яні чаї, фруктові та овочеві свіжі соки, імбирний або лимонний чай, а також брусничний або журавлинний.

Також обов'язково потрібно вживати гарячу їжу на кшталт супів.

Раніше ми також публікували корисну пораду косметологів та дерматологів про те, як захистити взимку шкіру від обвітрювання.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я