RU  UA

Середа, 29 травня
  • НБУ:USD 40.35
  • НБУ:EUR 43.70
НБУ:USD  40.35
Здоров'я

Новини

28 травня

27 травня

26 травня

25 травня

24 травня

23 травня

22 травня

21 травня

20 травня

18 травня

17 травня

16 травня

Всі новини

Чому під час війни заборонено вживати алкоголь: важливе пояснення

У зв'язку з військовим станом у багатьох регіонах України запроваджено повну або часткову заборону на продаж алкоголю. Багатьом це не подобається, але таке рішення має свої об'єктивні причини.

Про те, чому в обставинах, що склалися, "сухий закон" є виправданим, розповіли в Центрі громадського здоров'я МОЗ України.

Насамперед треба розуміти, що вживання алкоголю призводить до уповільнення роботи центральної нервової системи, яка контролює розумовий процес. Саме на мозок алкоголь здійснює найбільший вплив. Це відображається на самопочутті, а також на тому, як людина думає і які рішення приймає в тій чи іншій ситуації.

Тривожність можна і треба долати природним шляхом. В іншому випадку, в умовах постійного стресу, ви прийдете до того, що потребуватимете алкоголю для боротьби з тривожним станом. Через це людина відчуватиме ще більший стрес, ніж раніше.

Крім цього, як зазначалося вище, алкоголь згубно впливає на нашу здатність приймати раціональні рішення. Це може призвести до збільшення ймовірності агресії та насильства у суспільстві.

За надзвичайної ситуації вживання алкоголю може здатися хорошим способом допомогти впоратися зі стресом, але це не так. Вживання алкоголю в таких ситуаціях становить додаткову загрозу для вашого життя.

  • Алкоголь погіршує здатність міркувати логічно, а значить, ви можете недооцінити ситуацію, не мати можливості швидко та адекватно реагувати на події та приймати виважені рішення. Зараз під час військових дій дуже важливо залишатися тверезим і здорово мислити – це може врятувати вам життя!
  • Нещасні випадки, травматизм. Категорично заборонено керування транспортним засобом, використання інструментів чи механізмів у стані алкогольного сп'яніння. Ці правила діють у мирний час, а особливо важливими стають зараз під час війни.
  • Коли людина лягає спати напідпитку, якість її сну відрізняється від того, якою вона має, коли не вживає алкоголь. І це може підвищити рівень тривожності.
  • Несумісність деяких ліків або інших препаратів, що взаємодіють із алкоголем. Під час війни, коли доступ до ліків обмежений та існують проблеми з доступом до лікаря, слід мінімізувати будь-які випадки, які можуть вимагати уваги медиків. Не ризикуйте своїм здоров'ям.
  • Отруєння неякісними алкогольними напоями чи сурогатом.

Навіть якщо у вас залишився алкоголь, який ви придбали до введення в країні воєнного стану, краще відмовитись від ідеї випивати вечорами.

Раніше ми також повідомляли про те, де в Україні зняли обмеження щодо продажу спиртного під час війни.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я