RU  UA

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

Всі новини

Виразковий коліт: головні симптоми та лікування хвороби

Фахівці розповіли про головні симптоми виразкового коліту та як правильно лікувати цю хворобу.

Про це повідомляє науковий вебсайт Live Science.

Виразковим колітом називають складне захворювання травної системи. Воно може проявлятися по-різному, через що його складно діагностувати. Вчені достеменно не знають, що викликає виразковий коліт. Вважається, що це аутоімунне захворювання, коли імунна система атакує стінку кишечника, сприймаючи бактерії в ньому за загрозу, яку потрібно усунути. Це тип подразненого кишечника, що викликає подразнення та виразки у травному тракті.

"Симптоми можуть включати часту діарею і біль у животі, ваше випорожнення також може містити кров. Втрата ваги, втома та відсутність апетиту також з цим пов'язані. Вважається, що виразковий коліт є аутоімунним захворюванням, оскільки імунна система помилково приймає нешкідливі бактерії в товстій кишці за загрозу та атакує тканини товстої кишки, внаслідок чого область запалюється та розвиваються виразки. Ніхто насправді не розуміє, чому це впливає на одних людей, а не на інших, але є припущення про генетику та фактори довкілля. Причина коліту невідома, але симптоми досить постійні", - розповідає доктор Росс Перрі, лікар загальної практики та медичний директор Cosmedics.

За інформацією клініки Майо, вирізняють такі типи виразкового коліту:

  • виразковий проктит (обмежується областю, найближчою до прямої кишки. Ректальна кровотеча може бути єдиною ознакою захворювання);
  • проктосигмоїдит (запалення поширюється з прямої кишки та нижнього кінця товстої кишки (сигмовидної кишки). Це може викликати спазми в животі, кроваву діарею, нездатність спорожнити кишечник;
  • лівосторонній коліт (область запалення охоплює пряму кишку, яка поширюється вгору через сигмовидну і низхідну ободочну кишку, це може супроводжуватися болем у лівому боці;
  • панколіт (вражає усю товсту кишку, кровава діарея, можливі спазми в животі, втома і значна втрата ваги при такому типі).

"Виразковий коліт - це стан, при якому запалюються товста кишка і пряма кишка. На слизовій оболонці товстої кишки можуть утворитися невеликі виразки, які можуть бути надзвичайно неприємними, оскільки вони можуть кровоточити та виділяти гній поряд із низкою симптомів", - зазначає доктор Росс Перрі.

Варто знати, що симптоми варіюються від легких до тяжких, тоді як ускладнення можуть загрожувати життю.

Так, виразковий коліт може досягати такого ступеня тяжкості, коли у слизовій оболонці кишечника утворюється отвір, що викликає витік у черевну порожнину. Саме це може бути небезпечним для життя та викликати сепсис. Таким чином, важливо поставити правильний діагноз і отримати правильну допомогу при такому стані. Зокрема, за даними журналу Surgical Oncology Clinics of North America, це може збільшити ризик розвитку раку товстої кишки.

"Він починається в прямій кишці і поширюється в межах товстої кишки. Запалення стінки кишечника робить епітелій товстої кишки (клітини, що вистилають стінку кишечника) тонким та пухким. Розвиваються поверхневі ерозії із частими кровотечами", - каже лікарка Дебора Лі з інтернет-аптеки Dr Fox.

Примітно, що виразковий коліт симптоматично подібний до хвороби Крона і синдрому подразненого кишечника, через це його важко діагностувати.

Основні симптоми виразкового коліту:

  • кровава діарея;
  • слиз чи гній у стулі;
  • втома;
  • біль в животі;
  • втрата ваги;
  • подразення шкіри чи очей;
  • артрит;
  • виразки у роті.

Виразковий коліт - захворювання, яке зазвичай діагностується в молодому віці (від 10 до 20 років). Поширеність виразкового коліту найвища серед єврейського населення та чорношкірих. Це менш поширене серед осіб азіатського походження. Поширеність однакова серед чоловіків та жінок.

Ефективним засобом лікування виразкового коліту (хоча необхідні додаткові дослідження у цій галузі) є дієта, свідчить огляд журналу Nutrients. Так, у дослідженні 2016 року, опублікованому в European Journal of Gastroenterology and Hepatology, перевірялися пацієнти з колітом під час загострення хвороби протягом 4-6 тижнів, і 69% пацієнтів заявили, що вважають рекомендації щодо харчування помірно або значно корисними при лікуванні коліту.

Залежно від тяжкості захворювання більшість лікарів загальної практики рекомендують такі ліки, як аміносаліцилати, кортикостероїди або імунодепресанти. Деяким загрожує операція на товстій кишці. У будь-якому випадку рекомендується дотримуватися здорової дієти, проте більшість хворих вважають, що продукти з високим вмістом клітковини можуть викликати загострення та погіршувати стан.

"Горіхи та насіння, гостра їжа, алкоголь, кофеїн, молочні продукти та деякі овочі також вважаються більш проблематичними. Однак не рекомендується виключати з раціону всі ці групи продуктів. Намагайтеся вести щоденник харчування і стежте, коли відбуваються загострення, і на короткий час виключіть ці продукти, щоб побачити, чи має це значення", - наголошують фахівці.

Також пребіотики та пробіотики можуть бути ефективними для індукції та підтримки ремісії у пацієнтів з виразковим колітом, хоча для підтвердження цього необхідно провести більш структуровані клінічні дослідження, йдеться в огляді у журналі Current Clinical Pharmacology.

Харчування при виразковому коліті:

  • харчування невеликими порціями 4-6 разів на день;
  • пити достатньо води (можна суп чи фруктовий сік);
  • пити повільно і часто, за потреби використовуючи соломинку;
  • планувати своє харчування та їсти продукти, які вам подобаються;
  • їжа має бути приготована на пару, зварена, але не смажена;
  • потрібно вести щоденник харчування, щоб могли бачити, що ви їли, в залежності від симптомів - корегувати раціон.

"Вам може бути рекомендована дієта елімінації, якщо у вас загострення. Це робиться лише під наглядом лікаря. Мета полягає в тому, щоб визначити будь-які тригерні продукти, які можуть посилити ваші симптоми. Тригерні продукти можуть включати продукти з високим вмістом клітковини, продукти, що містять лактозу, певні види цукрів, такі як сорбіт або маніт, солодкі продукти, такі як торти та випічка, продукти з високим вмістом жирів, алкоголь та гострі продукти", - кажуть фахівці.

Нагадаємо, що раніше гастроентерологи відповіли, чи дійсно вода допомагає схуднути і кому не варто надто налягати на рідину.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я