RU  UA

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Здоров'я

Новини

1 травня

30 квітня

29 квітня

27 квітня

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

Всі новини

Тривала 16 годин: в Україні провели унікальну операцію з пересадки легень

Команда Першого медоб'єднання Львова на чолі з кардіохірургами Романом Домашичем та Ігорем Гуменним провела історичну операцію з пересадки легень від посмертного донора. Про унікальний випадок розповіло Міністерство охорони здоров'я України.

Раніше українські лікарі виконували таку операцію всього один раз - за допомогою іноземних колег. Цього разу легені пересадили самостійно, переступивши важливу для української медицини віху.

Фото: МОЗ

Читайте також: У 2021 рокці в Україні вперше пересадили серце дитині: подробиці унікальної операції.

"Операція тривала 16 годин, - йдеться у публікації МОЗ у Telegram. - Легені отримав киянин Олексій Чернишков. Йому 56 років. Ліквідатор аварії на ЧАЕС. Мав тотальну бульозну емфізему - ледве міг самостійно пройти 30 метрів. Сам виховує сина 11 років. На операцію зважився, щоб у його хлопчика був тато. Зараз дихає самостійно і почувається чудово!"

Бульозну емфізему іноді називають синдромом зникаючої легені: перегородки між альвеолами руйнуються, і в легенях утворюються були (повітряні кісти), які іноді можуть розриватися та викликати пневмоторакс.

Олексій отримав легені від 54-річного донора, який помер через інсульт. Лікарі пересадили не лише його легені, а й інші органи: серце, печінку та обидві нирки. Завдяки рішенню родичів він зміг врятувати 5 життів.

"Світла пам'ять донору. Безмежна подяка рідним за їхнє рішення", - пише МОЗ.

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я