RU  UA

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Здоров'я

Новини

26 квітня

25 квітня

24 квітня

23 квітня

22 квітня

20 квітня

18 квітня

17 квітня

15 квітня

13 квітня

12 квітня

11 квітня

Всі новини

Сонливість замість бадьорості: чому після кави хочеться спати

Кава для багатьох залишається одним із найбажаніших та найулюбленіших напоїв, проте трапляється і так, що в окремих випадках він може викликати відчуття втоми. Чому так трапляється та що з цим робити, розповів лікар-невролог Вадим Драгулов.

"Основною діючою речовиною кави є кофеїн, і він також міститься в чаї, шоколаді, енергетичних напоях тощо. Але в різних концентраціях, - пояснює фахівець на своєму YouTube-каналі. - Кофеїн - це молекула, яка має декілька ефектів на організм людини. Насамперед нас цікавить його стимулюючий ефект на нервову систему".

Читайте також: Який чай найкорисніший для здоров'я, як його вживання впливає на організм.

Фото: unsplash.com

За словами лікаря, основним джерелом енергії усередині клітини є молекули під назвою АТФ, які під час роботи втрачають свої фосфатні групи, і залишається лише аденозин. Під час тривалої праці клітина не встигає з достатньою швидкістю відновлювати запаси АТФ, тому концентрація самотнього аденозину починає зростати, і це сигналізує про те, що клітина "втомлена". Експерт розповідає, що накопичений аденазин виходить за межі клітини і з'єднується зі спеціальними аденазиновими рецепторами, які подають сигнал клітині.

За своєю структурою молекули кофеїну схожі на молекули аденозину. Але варто пам'ятати що кофеїн - це не джерело енергії.

Щоб почати діяти, кофеїну потрібно щонайменше 15 хвилин. Тривалість дії варіюється від 2 до 5 годин, проте виникає таке явище як толерантність - воно полягає у тому, що з плином часу для отримання такого ж ефекту бадьорості, що і раніше, знадобиться більша кількість кофеїну.

Читайте на тему: Що таке матча і чим корисний цей модний японський чай.

То чому ж після вживання кофеїну може з'являтися сонливість? На це є кілька причин:

кофеїн блокує аденозинові рецептори, проте сам аденозин у цей час нікуди не дівається і продовжує накопичуватись у міжклітинному просторі. І коли тривалість дії кофеїну завершується, то весь аденозин стрімко пливе до своїх рецепторів, і тим самим ефект втоми з'являється швидко та раптово.

Також можливий варіант, що ви не помітили впливу кофеїну внаслідок різних факторів. Однак це не відкидає той факт, що ефект від накопиченої та нереалізованої втоми ви відчуєте точно.

Окрім того, за словами фахівця, в окремих випадках аденозинових рецепторів может бути більше на гальмівних нейронах, і тоді чашка кави буде більше стимулювати саме їх. Як наслідок, з'являються ефекти, протилежні очікуванню: сонливість, втома, деконцентрація. Але навіть у такому випадку, пам'ятайте, що кофеїн продовжує активно впливати, у тому числі на серцево-судинну систему або на травну.

"Кава не є чимось шкідливим для здоров'я пересічної людини і не є наркотиком, - підсумовує спеціаліст. - Але у сучасному світі буває важко встежити за кількістю спожитого кофеїну, що може призвести до різноманітних побічних ефектів".

Цікаві новини для вас:

Важливо! Матеріал підготовлений на підставі останніх, науково перевірених та актуальних досліджень у сфері медицини. Матеріал, підготовлений журналістом «Апострофа», має виключно інформаційний характер і не є закликом до дії чи основою для встановлення медичного діагнозу. Всі рішення щодо здоров'я повинні бути обов'язково узгоджені з Вашим лікарем, закликаємо обов'язково звертатися до фахівців.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Здоров'я