RU  UA

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Бюджет

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Між колапсом та кризою: чим загрожує Україні нецільове використання коштів МВФ

Є великий ризик неконтрольованої грошової емісії

Є великий ризик неконтрольованої грошової емісії Фото:

Україна може залишитися без коштів Міжнародного валютного фонду. Про це повідомили джерела "Апострофа". Причин можливого припинення співпраці з МВФ декілька: нецільове використання коштів фонду, неефективна боротьба з корупцією, можлива відставка уряду. У зв'язку з цим, зростає небезпека неконтрольованої емісії, яка знецінить і без того скромні доходи українців.

Міжнародний валютний фонд (МВФ) незадоволений тим, як Україна використовує кошти траншу в розмірі 2,1 мільярда доларів, які наша країна отримала в рамках виділеного фондом кредиту, розповіло інформоване джерело "Апострофа".

За словами іншого джерела, МВФ не те, що незадоволений, а просто обурений тим, як Україна розпорядилася отриманими грошима.

Провал за провалом

Чим же так завинила наша країна, що представники фонду рвуть і метають? Один зі співрозмовників "Апострофа" нагадав, що МВФ виділяв Україні гроші на боротьбу з коронавірусом: "А ми взяли і направили все на дорожнє будівництво - зрозуміло ж, що в дорожньому фонді є і кошти фонду. Вони (МВФ) говорять: ви навіть не можете організувати тестування по всій країні".

МВФ вже проводить розслідування про нецільове використання своїх коштів в двох країнах. "Україна цілком може стати третьою", - говорить співрозмовник видання.

Але поки, начебто, виходить домовитися. Принаймні, таке враження складалося донедавна. До того, як Конституційний суд України не визнав незаконним призначення Артема Ситника головою директором Національного антикорупційного бюро.

Західні партнери також прекрасно інформовані про те, що корупційні схеми нікуди не поділися, контрабанда на митниці як була, так і залишається, і ніяких зрушень у подоланні корупції немає.

"Блокування антикорупційних реформ заблокує нашу співпрацю з фондом", - констатує джерело видання.

Відставка не на часі

Далі більше. Вже у вересні уряд можуть відправити у відставку, розповідає джерело "Апострофа". Офіційна причина - незадовільна робота економічного блоку, що, насправді, відповідає дійсності. Однак справжнім мотивом можливого звільнення членів Кабінету міністрів, за словами співрозмовника видання, є бажання глави Офісу президента Андрія Єрмака позбутися міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, з тим, щоб на відомство поставити близької до нього людини.

Однак зараз, коли Україна все ще сподівається отримати новий транш МВФ, відставка уряду означатиме повне припинення співпраці з фондом (за умови, що воно не перерветься з причин нецільового використання траншу та антикорупційного колапсу).

Зараз повним ходом йде робота над проектом держбюджету 2021 року, який має бути поданий до Верховної Ради до 15 вересня, і відставка членів Кабміну, в тому числі, міністрів фінансів та економіки, зірве підготовку над цим документом. МВФ завжди аналізує підготовлений урядом бюджет перш, ніж виділяти країні черговий транш.

Пат або мат

А зараз Україні потрібні гроші, можливо, як ніколи. За словами джерела, знайомого з ситуацією, касовий розрив державного бюджету зріс до 100 мільярдів гривень (тобто, до 10% від усього держбюджету), і уряд практично вичерпав можливості для його покриття.

В рамках поточної програми МВФ на 5 мільярдів доларів наша країна в червні отримала перший транш у сумі 2,1 мільярда доларів. Це означає, що ще залишається близько 3 мільярдів доларів. У перерахунку на національну валюту це - трохи менше, ніж 100 мільярдів гривень (це - близько 80 мільярдів гривень), але все ж чимало. Крім того, співпраця з фондом, як правило полегшує країнам залучати запозичення на зовнішніх ринках.

Але, як було сказано вище, існують відразу три причини, за якими співробітництво з фондом може припинитися, - нецільове використання коштів, призначених для боротьби з коронавірусом, згортання антикорупційних реформ та можлива відставка уряду.

"Ситуація, по суті справи, патова, - журиться співрозмовник "Апострофа". - З одного боку, в країні управлінський колапс, з іншого, - якщо зараз відправити уряд у відставку, це остаточно поховає всі надії на отримання коштів західних партнерів".

Становище ускладнюється ще й тим, що держчиновники прагнуть тримати президента в невіданні, побоюючись мабуть, государева гніву, розповідає співрозмовник видання.

Державний друк

В результаті, на сьогодні єдиним способом хоч якось підлатати бюджетні діри, залишається грошова емісія. Тим більше, що в Україні є впливові сили, які підштовхують влади саме до такого варіанту. "Кирило Шевченко (голова Національного банку України -" Апостроф") морально вже готовий до такого кроку", - з жалем констатує джерело.

Наслідки неконтрольованого друкування грошей добре відомі наперед. Це, перш за все, - галопуюча інфляція та девальвація національної валюти. А вони, в свою чергу, без праці з'їдять всі збільшення зарплат і пенсій українців, які останнім часом широкими жестами робила влада.

Читайте також

Не тільки зброя: на що підуть гроші із США

Фінансова допомога США Україні на 7,85 мільярда доларів оформлена у вигляді кредиту, який, швидше за все, повертати не доведеться

Україна винна світу понад 100 мільярдів - як українцям не влізти у ще більші борги

Скорочення бюджетних видатків зменшить залежність України від західної допомоги та держборг країни

Якщо завтра "план Б": скільки протримається Україна без закордонної фіндопомоги

Без допомоги союзників Україна протримається кілька місяців, після чого доведеться скорочувати витрати, піднімати податки та друкувати гроші