RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Мінімалка" збільшилася до 5000 гривень: що змінилося для українців

Підвищення відіб'ється на бюджеті

Підвищення відіб'ється на бюджеті "Мінімалка" в Україні збільшилася до 5000 гривень Фото: Pixabay

В Україні з 1 вересня збільшився розмір мінімальної зарплати до 5000 гривень . "Апостроф" розбирався, як це відіб'ється на житті простих українців.

Мінімальна зарплата в Україні з 1 вересня 2020 року становить 5000 гривень. Верховна Рада 25 серпня проголосувала за внесення відповідних змін до державного бюджету, а президент Володимир Зеленський, який і ініціював підвищення "мінімалки", 29 серпня підписав прийнятий парламентом закон.

Ще влітку розмір мінімальної зарплати був 4723 гривні, тобто зростання склало 277 гривень.

Підвищення "мінімалки" спричинить за собою збільшення бюджетних витрат - саме тому Рада внесла зміни до держбюджету. За словами першого заступника міністра фінансів Дениса Улютіна, за три місяці поточного року додаткові витрати скарбниці складуть близько 3 мільярдів гривень.

На своєму засіданні 26 серпня Кабінет міністрів підвищив посадові оклади (тарифні ставки) працівникам бюджетної сфери у зв'язку зі збільшенням мінімальної зарплати.

Уряд також рекомендував керівникам бюджетних організацій і підприємств забезпечити в межах фонду оплати праці диференціацію посадових окладів за тарифними розрядами (всього 25 розрядів).

50 відтінків "сірого"

Це - те, що стосується бюджетної сфери, але підвищення "мінімалки" зачіпає і приватний бізнес - роботодавці тепер не мають права платити своїм працівникам менше 5000 гривень (крім випадків, коли мова йде про роботу на неповну ставку).

За статистикою, в Україні менше 5000 гривень отримують 20-25% працюючих. При цьому мова виключно про "білі" зарплати.

Не секрет, що багато компаній оформляють співробітників на мінімальну зарплату, а решту доплачують в "конверті". Це дозволяє заощадити на податках, як працівникові, так і роботодавцю - адже податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) становить 18% від розміру зарплати (його платить сам працівник), а єдиний соціальний внесок (ЄСВ) - 22% від розміру зарплати (платить роботодавець). Ще є військовий збір в розмірі 1,5% від зарплати, його платить працівник.

Таким чином, ті роботодавці, які платять працівникам "сіру" зарплату, тепер змушені збільшити її "білу" складову, що, в свою чергу, забезпечить великі надходження до бюджету (ПДФО, військовий збір) і Пенсійний фонд (ЄСВ).

Раніше міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що внаслідок нинішнього підвищення "мінімалки" додаткові надходження до бюджетів різних рівнів (ПДФО йде в місцеві бюджети, військовий збір - до держбюджету) складуть близько 1,2 мільярда гривень, а в Пенсійний фонд - близько 1,7 мільярда гривень.

Пенсійний виняток

Пенсії в Україні безпосередньо (за винятком ЄСВ) не пов'язані з мінімальною зарплатою, правда, є один виняток. Йдеться про громадян, які досягли 65-річного віку, які мають при цьому значний трудовий (страховий) стаж - 35 для чоловіків і 30 років для жінок.

Розмір мінімальної пенсії для цієї категорії громадян повинен становити 40% від мінімальної зарплати. Таким чином, якщо до 1 вересня вона була на рівні 1889,2 гривні, то тепер - 2000 гривень.

За оцінкою Міністерства соціальної політики, таке підвищення торкнеться приблизно 1,5 мільйона чоловік.

Нагадаємо, звичайна мінімальна пенсія в Україні прив'язана до розміру прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та з 1 липня 2020 року становить 1712 гривень.

Всього в Україні трохи більше 11,2 мільйона пенсіонерів.

Більше податків, менше субсидій

І ще важливий момент: частина українських громадян (поки неможливо навіть приблизно сказати скільки), які отримують житлово-комунальні субсидії, втратять право на цю пільгу, так як їх доходи зростуть, а суми платежів за послуги ЖКГ, швидше за все, принципово не зміняться. У зимовий період (коли використовується опалення) субсидії в нашій країні, за останніми даними, отримували приблизно 3,1 мільйона домогосподарств, при цьому середній розмір субсидії становив близько 1200 гривень. У літній період (без опалення) на субсидії претендували приблизно 2,9 мільйона домогосподарств, середній розмір субсидії - близько 250 гривень.

До речі, вже з 1 січня 2021 року мінімальна зарплата в Україні має зрости до 6000 гривень, а з 1 липня 2021-го - до 6500 гривень. На 2022 рік поки заплановано одне підвищення "мінімалки" - до 7167 гривень.

Відповідно, з кожним підвищенням будуть рости і суми, що відраховуються з зарплат податків і зборів.

Крім того, ймовірно, у зв'язку з цим буде скорочуватися і кількість українців, які отримують субсидії. Якщо, звичайно, комунальні тарифи не підвищаться. Правда, в це мало, хто вірить.

Читайте також

Кримінальні евакуатори - що ховається за вивіскою "Експрес-Т"

Фірма Експрес Таксі займається кримінальною діяльністю

У нас залишився останній форпост перед Часовим Яром - офіцер бригади "Рубіж"

Офіцер бригади Рубіж Володимир Черняк розповів про ситуацію у Часовому Яру та плани росіян захопити місто

Українці зачекалися тепла, але з Росії суне неприємний сюрприз

У вихідні в Україні буде перепочинок з дощем, але при цьому вночі очікуються заморозки до мінус 3 градусів