RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Наталія Юсупова: Я не буду красиво обіцяти, дайте мені можливість, я краще зроблю

Відома волонтерка розповіла, як і чому кардинально змінила своє життя

Відома волонтерка розповіла, як і чому кардинально змінила своє життя Фото: АпострофТВ

Наталія Юсупова - жінка, яка з гламурної світської левиці перетворилася в людину з величезним бажанням допомагати людям. Наталія брала участь у Революції Гідності в якості волонтера, а після анексії Криму і початку війни на Донбасі стала допомагати пораненим. Вона проводить багато часу в госпіталях, витрачає власні гроші на допомогу українським бійцям, і збирає благодійні кошти в Мережі. Сьогодні Наталія перестала спілкуватися з багатьма своїми друзями з вищого світу, але знайшла нових друзів і подруг. Вона не дуже любить світські заходи і вечірки, а замість цього проводить свята в колі волонтерів та благодійників. Крім регулярних звітів про волонтерську діяльність і повідомлень про збір коштів для допомоги пораненим бійцям і фронтовим частинам ЗСУ, в своїх постах Наталія Юсупова дуже багато пише як про політичну ситуацію в країні, так і про волонтерський побут. Апостроф TV запросив Наталію в студію, щоб розпитати про її сьогоднішні пріоритети і про причини, що спонукали її приєднатися до політичних процесів.

- Наталіє, ви волонтер, і ми поговоримо про вашу роботу, про те, чим ви займаєтеся, як ви допомагаєте українським воїнам в госпіталі в центрі столиці. Адже складається враження, що рани і біль, і ця буденність - все це змінює людину. Інші люди в соціальних мережах виставляють різні фото: з прогулянок, з якихось свят... А на вашій сторінці в Facebook за останні шість років (зрозуміло, що ми, можливо, все не змогли охопити), але якось відсутні фото зі світського або особистого життя. Чому?

- Тому що моє особисте життя хоч і не закінчилося, але почалося в зовсім іншому контексті. З 2014 року я стала волонтером госпіталів. Більше всього - київського, але ми ще й по інших госпіталях їздили допомагати хлопцям. Так що моє життя кардинально змінилося. Із суконь я переодягнулася в спортивні штани і кросівки. Я ще трималася десь пів року - хлопці говорили: не ходи до нас в цих спортивних штанях, одягай підбори. Кожен говорив, що так видно, що життя триває, і що добре, коли красиві люди заходять до них в палату.

- Ви зараз просто чарівно виглядаєте в цій червоній сукні.

- Між іншим, вперше за багато-багато часу, за місяць, або два, я лише вдруге одягаю червону сукню. Зараз я тільки можу до себе в гардероб зайти, подивитися і сказати: привіт, мої дорогі, колись я вас одягну, але це буде зовсім інший час.

- Наталія, тут і зараз можете ви поділитися якимись особливостями вашого повсякденного життя?

- Вранці ти прокидаєшся, і відразу дуже багато справ. Ти розумієш, що потрібно перше, друге. Я навіть почала записувати, тому що багато іноді забуваю. А людей підводити не люблю, я взагалі людина вкрай відповідальна. Зараз через COVID у мене трохи часу звільнилося, тому що не можна часто ходити в госпіталь, там карантин ... Ми не знаємо, що ми підхопили, що ми переносимо. Не дай бог хлопцям захворіти, з їх імунітетом цього взагалі не можна. Так що ти вранці поснідала, і побігла. Ось, я заїжджаю відразу за їжею, щодня. Починається так: спочатку годуєш усіх, потім чай, потім кава, потім роздача одягу або чогось. Потім треба піти на вулицю погуляти, вивезти на колясці, потім треба поговорити обов'язково. І ось так день проходить. До 8-9 (години) щодня. Самій страшно стає.

- А ви не сумуєте за світським життям?

- Взагалі - ні.

- У вас немає ніяких спогадів, які б гріли душу?

- У мене є спогади, які гріють душу, пов'язані з моїми близькими, з подорожами. Звичайно, гріє час, коли не було війни. Війна - це найстрашніше, що могло бути. Я ніколи не думала, що у нас в країні почнеться війна, ще й з нашими сусідами.

- За цей час, за шість років вашої волонтерської діяльності, втоми не відчуваєте? Тому що ви в одному з інтерв'ю говорили, що фактично у вас якийсь час зовсім не було вихідних. Навіть у суботу та неділю ви не дозволяли собі відпочивати...

- У мене, правда, не було вихідних. Вірніше, дуже рідко вони випадають. Новий рік, припустимо, або перше січня, або друге. Бувало там, Пасха. Можна було не приходити, а в інші дні... Були і є хлопці, до яких не приїжджають близькі. А їм хочеться хоча б на вулицю. Або погодувати з ложечки, тому що це людина з пораненням руки або очей, і так потрібно. Я хочу відразу сказати, що це не я така ось героїня. Це зовсім не героїчні вчинки, а наш громадянський обов'язок. Поруч зі мною там багато інших волонтерів - і дівчат, і хлопців.

- Вас деякий час називали світською левицею...

- І зараз називають.

- Як вам цей титул, це ім'я? Тому що воно якось стало загальною назвою. І мені здається, що багато хто з штампів пов'язаний саме із цим статусом. Вам доводилося якось долати ось це упереджене ставлення?

- Ми з вами вже говорили, що у нас країна штампів. У нас якщо Катя Осадча сказала, що я світська левиця, то це так до мене і приліпилося, і люди навіть не розуміють, що це означає. Мій друг якось запитав: Наташа, чому тебе називають світською левицею, якщо ти не відвідуєш світські заходи? Але ті, хто ходить на такі заходи, не люблять, щоб їх так називали. Вони дизайнери, ресторатори, галеристки, співачки...

-А нове коло спілкування у вас зараз яке? Завели нових друзів, на яких можете покластися?

- Звичайно, у мене є нові друзі, у мене є дві улюблені подруги. Слава Богу, що вони у мене з'явилися. У 2014 році я познайомилася з Олею Протасовою і Юлією Бутусовою. Одна - психолог, інша - лікар-онколог. Це взагалі щастя, що у мене є такі вірні друзі.

Наталя ЮсуповаФото: АпострофТБ

- Існують якісь штампи, коли говорять про волонтерство. Один з них, наприклад, звучить так, що, ось, ці люди втомилися від війни і відповідно стали менше перераховувати грошей, засобів, цікавитися цим питанням. Або дійсно допомагати тим, хто стоїть на захисті нашої країни...

- Якщо дозволите, я б хотіла докладно про це розповісти. Часто пишуть, що люди втомилися від війни, але люди, які допомагали, не втомились. Вони як допомагали, так і допомагають. Навіть якщо матеріально вже не виходить, тому що у багатьох погіршилося матеріальне становище, вони хоча б словом, підтримкою допомагають. Адже це теж дуже важливо. Зробити там репост, написати, щось сказати.

Так, зараз менше допомагають, тому що все ж за п'ять років держава стала сильнішою. Армія кращою стала - і взули, і одягли. Не тільки народ допомагав, але і держава багато зробила. Реформу, припустимо, військову провели, і хлопці отримують все те, чого не отримували до 2014 року. У 2014 році армія була гола і боса. Якби ви зайшли в госпіталь, ви б жахнулися. Солдатські палати - це були кімнати страху. Можна було фільм жахів знімати просто без будь-яких декорацій. Страшний наплив тарганів, все обдерте, і це столиця. Зараз наші палати для хлопців дуже комфортні, нові, відремонтовані. Це волонтери: ми це організовували, ми все це зробили. З усією новою побутовою технікою. До нас приходять сюди і президент, і міністр оборони, і депутати, і Помпео.

- Тобто вони відвідують, вони це бачили? Їм також це цікаво?

- Ні, їм не цікаво. Тепер, коли зробили ремонт, вони приходять, як би, провідати хлопців, це все знімається і показується, що бачите, які комфортні умови.

- За останні шість років - чому вас головному навчило волонтерство?

- Найголовніше, це, звичайно, цінувати життя. Але це не банальний вислів.

- А що ви в нього вкладаєте?

- Все, що відбувається в світі, - це ніщо порівняно з тим, що ти бачиш, як людина одужує. Коли його по частинах збирають, коли поруч мати сидить, коли тобі на груди мама падає і каже: як я буду без нього жити. Коли ти бачиш, як витягують, витягують, а він помирає.

Це такі речі - я вам просто не можу цього пояснити. Це можна зрозуміти, коли ти постійно там. Ти все це бачиш, і якось - ну сукня, ну поїздка, ну ресторан...

Ви знаєте, країна повинна змінитися з погляду гуманітарного. Все починається з того, що ви повинні допомагати ближньому. І тоді країна буде жити зовсім інакше. Це ні політики не зроблять, ні якісь депутати, ні чиновники. Це ніхто не зробить, треба, щоб менталітет народу повністю змінився. Тому що народ вистояв усі ці роки і протистоїть далі: наші хлопці захищають країну, протистоять окупантам тільки тому, що є сила народу, який підтримує один одного.

- Говорячи про наших хлопців. Фактично, чужі діти стали для вас рідними? Принаймні, ті, яким ви надаєте допомогу?

- Коли їх привозять, і вони кажуть, що не будуть їсти, я їм кажу: дивіться, у вас є мама, є тато, а тут мами - це ми. Я тобі кажу, що ти зобов'язаний поїсти, і не важливо, чого ти там не хочеш. Тільки вчора було, ось, Рома не хотів їсти. А я зазвичай - важка артилерія. Мене викликають тоді, коли хтось не хоче їсти на повному серйозі. Треба не просто їх нагодувати. Лікар каже: ви повинні їсти, тому що у вас повинні зростатися кістки. Це ж не обжиратися чимось там. Ви повинні нормально поїсти, щоб сили були терпіти біль. Це жахливі операції, це важкі ліки. І він все з'їв: і перше, і друге, ще й закусив тортиком. Я кажу: тепер я спокійна.

- Тобто Наталія Юсупова - це та людина, якій треба говорити "мама, я в шапці", так виходить?

- Я змушую. Всі мами завжди спокійні, тому що я завжди нагодую, а дівчата помиють, одягнуть. Я нагодую обов'язково, і завжди все добре. Мені це важливо, тому що у мене мама така. Коли я прийшла в госпіталь, мені мама каже: ти хлопців нагодувала? А хліб? І я така ось - це хліб, і все! Якщо ти не будеш, я візьму милицю і вдарю тебе по хворій нозі! Він так дивиться, і я кажу: як хочеш.

Жарти жартами, але насправді я хлопцям пояснюю, що це не те, щоб вас хтось змушував, але ви, якщо хочете швидше стати на ноги, повинні поїсти, поспати добре, погуляти на вулиці. Слухайте, це не дитячий садок. Це правила одужання. Якщо лікар-хірург заходить і каже: хлопці, курити не можна, тому що, коли я роблю вам операції, ці судини, як папірус, розсипаються, що я роблю - я збираю по тумбочках сигарети. Вони кричать, обурюються...

- Ви ще й ревізор деякою мірою, так?

- Так. Вони два дні не курили, дуже злі, але доводиться. Ви знаєте, це приносить і задоволення, ти відчуваєш, що ти робиш щось корисне для цього світу, важливе.

- Про політику ми ще поговоримо, а зараз хотілося б у вас запитати, ось, ваш син Олександр, ви застосовуєте і до нього свої волонтерські підходи?

- По-перше, він з 14 років живе сам у далекій країні. Він поїхав вАнглію. Він там жив на півночі Англії в школі, де поле, холод страшний і навколо нічого не було. Кімната, щоб ви розуміли (якщо думають, що в Англії якісь хороми), 15 метрів на трьох-чотирьох осіб. Вибачте, санвузол метри два. Там умивальник, душова і туалет. І все, більше нічого. Там спартанські умови. Самі прибираєте в кімнаті, самі прибираєте всюди. Якщо ти не вивчив уроки, то ти підеш мити стайню. На повному серйозі - прибирати все лайно. Мій син говорив: я ненавиджу вчитися, ще в Україні, але зараз я вчуся, я не хочу туалет прибирати. А потім він каже: я зрозумів, англійці навчаються, тому що це їх майбутнє. Без освіти ти ніхто і ніщо.

Ні, я не застосовую свій досвід. Він, звичайно, з 2014 року завжди приходив до мене в госпіталь і допомагав, і допомагає, перебуваючи в Англії, тому що він там хлопцям знаходив одяг. Там можна було хорошої якості костюм купити дешевше, ніж в Україні. Ми це все знаходили, їздили з ним, збирали. Звичайно, на нього впливати не має сенсу. Він живе один, він самостійна людина абсолютно ще з 14 років. Вплинути на нього неможливо, тим більше, він вибрав таку професію - політолога, у нього свої цілі. Він абсолютно доросла людина в свої 24 роки. Всі мені кажуть, як він, мовляв, пише, може, хтось за нього пише пости? Я кажу ні. Я його ще прошу писати зрозуміло.

Тобто, це людина, яка закінчила школу в Англії, потім склала курс, який дає можливість вступити в топ-вузи. Закінчив в Англії вуз, вивчаючи політологію, і зараз закінчує в Нью-Йорку Колумбійський. Це топ-5, це Ліга плюща в Америці. Теж курс політичних наук. Тому він - самостійна людина абсолютно. Я його часто сприймаю не як сина, яким треба керувати, а як людину, на яку я можу покластися, яка мені може допомогти і порадою, і справою.

- На рахунок порад. Ви з ним обговорювали свої політичні кроки? Тому що, готуючись до інтерв'ю з вами, я переглядав багато різних версій. І ви якось поступово рухалися до того, щоб подати свою кандидатуру на виборах до Київради...

- Коли я прийшла (у волонтерство) в 2014 році, мені було дуже важко, тому що мені не вірив ніхто. Всі вважали мене світською левицею, яка прийшла попіаритися. Або якій хтось закинув вудочку, і вона це робить заради того, щоб піти в депутати. Тоді вибори були в 2014 році - ось, вона зараз попіаритися, і піде в депутати. Звичайно, я нікуди йти не збиралася. І в 2015 році, хоча мені пропонували, Омельченко, колишній мер, мені щоранку дзвонив. Говорив, ви знаєте, хто вам дзвонить? Я відповідала, ні, не знаю. Це мер Омельченко. Я йому кажу: по-перше, ви не мер, а по-друге, я не хочу йти в вашу партію. Потім він послав якихось людей. Один був повністю одягнений в Louis Vuitton. Він прийшов до мене в госпіталь, у нього туфлі, куртка - все з логотипами. Я сказала: ви прислали мені людину, яка одягнена мінімум на $20 тисяч, і розповідає мені, що вони щось хочуть для народу.

Наталя Юсупова та Юрій КулінічФото: АпострофТБ

- Слухайте, контраст колосальний.

- А, і ще годинник у нього був, я подивилася і думаю - та ніколи! Ще мені син сказав: мама, якщо ти зараз підеш, то вся довіра людей, яку по крупинках збираєш, перетвориться на нуль. Звичайно, я не збиралася взагалі нікуди йти. І не думала. Але у мене є своя громадянська позиція. Завжди є і буде.

- Але пам'ятаю, що ви певний час критикували тодішнього президента.

- Звісно. Я взагалі вважаю, що люди повинні критикувати конструктивно. Це ж не просто мені не подобається, у нього або зайва вага, або там діти не такі, або ще що-небудь не так. У мене такого немає. Я критикувала по справі. Бо скарги і від хлопців, і Міністерства оборони. І взагалі, з Міністерством оборони ми сильно воювали і за харчування, і за палати, і за ставлення. Звичайно, їм діставалося від мене дуже багато. Я пам'ятаю, прийшов міністр оборони Полторак, і він на мене так подивився...

- З армійським примруженням?

- Якби я була слабкою людиною, я б, мабуть, там... Слухайте, а як інакше? Треба комунікувати з волонтерами, приходити, говорити. У нас тоді вийшло, що є волонтери, які при президенті, при Міністерстві оборони. У них завжди все добре, все чудово. Але я буваю тут щодня, я бачу, що відбувається. Чого шматок м'яса на людину - 40 грамів, а його ще й десь ділять навпіл? Вибачте, так не повинно бути! Мені кажуть: навіщо ви приносите їжу, у хлопців і так є. Потім я викладаю цю їжу, починається скандал, тому що фотографії зовсім не такі, як треба. Покажіть іншу їжу, чому ні фруктів, ні йогуртів, нічого. Слава Богу, потім реформували харчування, хоча потім ми зробили зарубу і по тому харчуванню. Тому що ролик був знятий зовсім інакше, ніж приносили, припустимо. Але, все ж, потім знайшли спільну мову, і хлопцям зараз не обов'язково приносити гаряче. Харчування стало більш-менш нормальним, але, як хлопці кажуть, коли у них були навчання з американцями і британцями, то там все- відносини і харчування, і взагалі все інакше.

- Ви свого часу говорили про те, що волонтерам у принципі не варто йти в політику і в партії, які себе забруднили, і фінансуються олігархами.

- Я і зараз так вважаю.

- Добре, а "Пропозиція", від якої ви йдете, вона не така? Цікавилися, хто фінансує, яким чином взагалі функціонує цей проєкт?

- Слухайте, мене коли запросили, я була, чесно кажучи, в шоці. Я кажу, що ні, я не збираюся. Мені сказали: слухай, Наташа, ти прийди, будь ласка, у нас будуть збори партії і кандидатів. Ти прийди і послухай. Я прийшла, і ви знаєте, мій світ змінився. Я сиділа за столом і бачила абсолютно інших людей, ніж тих, що ми бачимо по телевізору. Тобто це і молоді дівчата, і молоді хлопці, і люди середнього віку, і старшого. І підприємці, і педагоги, і доктор економічних наук, і люди, які вже працювали в місцевому самоврядуванні. Все дуже демократично - обговорення, професійна дискусія. Мене відразу запитали, що я хочу і можу змінити в Києві. А у мене мета - це реабілітаційний центр посттравматичного синдрому для хлопців.

- ПТСР - це дуже велика проблема. Просто колосальна.

- Це потрібно, тому що біда, і буде ще гірше. Я хочу, щоб люди на візках могли спокійно себе почувати. Всі говорять, ось навіщо ти йдеш в політику? Я кажу: для того, щоб... ось ви говорите про воїнів, воїни - наше все. Він живе на четвертому поверсі в хрущовці, ліфта немає. І людина не може, поки батьки не прийдуть або друзі, знести його, раз у тиждень на вулицю вийти. Ви вважаєте, що це нормально? Це ваша любов до воїнів? Ніхто про це чомусь не говорить. Політика - це брудна справа. Вас не зрозумієш: то ви постійно політиків лаєте, тому що вони нічого не роблять, то не ходи, бо вляпаєшся в бруд. Так як має бути? Де правда? Мовчать.

- А ви для себе вирішили, що це все-таки вдалий вибір?

- Ви знаєте, перший номер... для мене це було несподівано, я людина відповідальна, і кажу - я і першим номером? Так, ти. А ти що, боїшся взяти на себе відповідальність? Я боюсь? Так я вже стільки разів брала на себе відповідальність. Комунікувати з величезною кількістю людей для допомоги хлопцям. Навіть те, що я публічна людина - це тисячі людей, які тобі пишуть, телефонують, приїздять. Це все треба акумулювати, поширити, що на фронт, в госпіталь, що в інші госпіталі. Що, людям пораненим важко допомогти, які вже вдома? Це величезний спектр роботи. Чого ж я боюся? Я не боюся цього. Звичайно, я розумію, що за мною величезна кількість людей у цій партії, які вже більше мене знають і більше вміють.

- Тут і питання виникає. Знаєте, ось є Володимир Зеленський. Особливість виборів президентських і парламентських: власне, під цим зеленим крилом до влади прийшли багато людей, які зараз фактично можуть робити президента заручником своїх політичних ігор. Ось я питаю про це - ви не боїтеся повторити долю президента в цьому плані?

- Ні. Я ще хочу уточнити той момент, що ніяких олігархів у партії "Пропозиція" немає. Я їх не бачила. Ніхто не знає їх імена, ніхто навіть їх не називає. Ось просто партія ця не така. Я дивлюся, як Бориса Філатова на 1+1 кожен день поливають брудом. А я знаю цю людину 20 років. Я майже 30 років жила в Дніпрі. Це моє рідне місто. І я знаю Бориса зовсім з іншого боку. Для мене він такий собі український Ілон Маск в повному розумінні слова. Це людина-глиба. По-перше, він обожнює своє місто. З його можливостями, він би давно жив в Америці, і став би таким же Маском, який там є. Але людина залишається в Дніпрі, стає мером, бере на себе колосальну відповідальність, і він стримує на собі величезну силу. Не тільки тому, що Дніпро - це як регіон-кордон війни. Люди не розуміють, що завдяки таким, як Борис Філатов, стримується величезна сила. Наше місто - Дніпро залишається українським. Тому я не те, що не шкодую, я навіть дуже рада, що мене запросила ця партія. Я щиро вдячна цим людям, я дуже щаслива, що я зустріла таку команду. Я щодня приходжу в офіс і отримую задоволення, спілкуючись з цими людьми. Разом ми аналізуємо, які проблеми турбують киян і вирішуємо, що і як можемо виправити, як допомогти. Ось це мені дуже цікаво, і після виборів - виберуть, не виберуть - все одно я буду продовжувати працювати в партії "Пропозиція", і продовжувати цей свій рух. Я завжди кажу: я не буду красиво обіцяти, дайте мені можливість, я краще зроблю.

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: Політика

Читайте також

Телеграмна війна: чи заблокують ключовий російський месенджер в Україні

Російська соцмережа Телеграм потенційно небезпечна для України

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба приїхав в НАТО попросити ЗРК Patriot, що йому відповіли