RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Пошук "Патріотів": що НАТО пообіцяв Україні

З якою метою голова МЗС України Дмитро Кулеба приїхав до Брюсселя

Єнс Столтенберг та Дмитро Кулеба Єнс Столтенберг та Дмитро Кулеба на засіданні Ради НАТО-Україна Фото: www.nato.int

У четвер, 4 квітня, у Брюсселі продовжилася зустріч глав МЗС країн – членів НАТО, яка присвячена 75-м роковинам організації. Святковий перебіг заходу порушив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який взяв участь у засіданні Ради НАТО – Україна та звернувся до союзників із наполегливою вимогою надати нашій країні зенітні ракетні комплекси Patriot. Що з цього вийшло, побачив "Апостроф".

Читайте також: Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

Другий день зустрічі глав МЗС країн – членів НАТО у Брюсселі розпочався з урочистого концерту, присвяченого 75-річчю цієї організації. Святкова церемонія, за участю міністрів закордонних справ країн Альянсу, голів військових та дипломатичних представництв й просто співробітників штаб-квартири супроводжувалася музичною виставою у виконанні Королівського оркестру Військово-повітряних сил Бельгії та Королівських Військово-морських сил Нідерландів.

Після святкових промов учасники церемонії розрізали великий торт із символікою НАТО. Шматок цього торта потім опинився на столі кожного з 32 міністрів закордонних справ країн – членів Альянсу.

Шматок святкового торта опинився на столі у кожного міністра Фото: Ірина Сомер

Наступним пунктом програми було засідання Ради НАТО-Україна, на яке прибув міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Згодом міністр розповість українським журналістам, що учасники засідання були налаштовані обговорювати підготовку до Вашингтонського саміту НАТО, який відбудеться 9-11 липня, але Дмитро Кулеба приїхав, щоб просити у союзників зенітні ракетні комплекси Patriot. Це бажання він артикулював одразу перед засіданням Ради: "Головний меседж, який я хотів би направити союзникам – це Patriot!"

За його словами, тільки в березні РФ випустила по території України 94 балістичні ракети, а Patriot є системою, здатною знищувати такі повітряні цілі. Міністр закликав союзників допомогти захистити українських громадян та українську економіку від ударів супротивника. Як приклад він навів чотири удари "Шахедами" по Харкову, завдані російською армією в ніч проти 4 квітня. Внаслідок цього удару 4 особи загинули, а 10 постраждали.

Засідання Ради НАТО-Україна було закрите, але, очевидно, воно було досить напруженим. Дмитро Кулеба вийшов до журналістів з великим запізненням, пояснивши, що зайві 40 хвилин він витратив на бесіду з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, обговоривши з ним передачу Patriot, а також питання надання військової та фінансової допомоги Україні, яке зависло в Конгресі США.

- Я їхав сюди по "Патріоти", - заявив Дмитро Кулеба, вийшовши до журналістів. За його словами, він провів 15 двосторонніх зустрічей, кожну з яких розпочинав вибачення з приводу "зіпсованого святкового настрою", але відразу переходив до головного питання: коли та в якій кількості системи Patriot можуть бути доставлені в Україну.

За словами міністра, він хотів занурити колег у сувору атмосферу Харкова та Одеси, які щодня зазнають російських бомбардувань й привів їх у "стан шоку", що дозволяє розраховувати на успішне розв'язання питання. "Міністри, які були у Києві та чули роботу ППО, розуміли мене краще, ніж ті, хто цього не чув", - пояснив Дмитро Кулеба.

Дмитро Кулеба переконував союзників надати Україні Patriot Фото: Ірина Сомер

За результатами бесід із союзниками стало відомо, що Німеччина, як голова коаліції ППО, ініціювала "негайний аналіз" всіх наявних у світі систем Patriot та інших зенітних ракетних комплексів для передачі їх Україні, а також з'ясувати, що можна зробити, щоб якнайшвидше доправити їх до нашої країни. ” Крім того, я чітко вказав партнерам, які батареї, за нашим переконанням, доступні, щоб доставити їх до України. Я попросив не шукати відмовок, а взяти та доставити їх", - Дмитро Кулеба.

Терміни передачі потрібних Україні систем ППО поки що невідомі. Однак під час завершальної пресконференції генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що союзники розуміють терміновість посилення протиповітряної оборони України та пообіцяли "подивитися, чи зможуть вони дати Україні більше систем ППО, зокрема Patriot". "Я не вдаватимуся в деталі, поки вони не завершать цей процес", - уточнив Столтенберг.

Читайте також: Німеччина ініціює аудит усіх систем Patriot у світі для передачі Україні

Читайте також

Примара Трампа: як НАТО намагається допомогти Україні

На зустрічі глав МЗС країн — членів НАТО питання України — головне на порядку денному

Концтабір на окупованих територіях, що означатимуть для України вибори Путіна

Путін фальсифікував результати виборів 2024 року, щоб показати підтримку, зокрема й на окупованих територіях України

Новини партнерів