RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Погляд

Якщо НАТО захоче прийняти Україну - Росія збіситься, а Захарова станцює танець з шаблями

Леонід Радзіховський розповів, чому Росія зобов'язана чинити опір діям по розширенню Альянсу

Леонід Радзіховський розповів, чому Росія зобов'язана чинити опір діям по розширенню Альянсу Вступ Чорногорії до НАТО викликав негативну реакцію в Росії Фото: NATO

Росія болісно відреагувала на рішення НАТО прийняти до свого складу Чорногорію та на підписання відповідного протоколу, яке відбулося 19 травня під час засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу. За словами офіційного представника російського МЗС Марії Захарової, це "неминуче зачіпає інтереси РФ і змушує нас до відповідної реакції". Така відповідь Росії цілком очікувана і вкладається в рамки міфології про "небезпеку НАТО", вважає російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський. Однак він вважає, що якщо НАТО раптом захоче прискорити вступ України в Росії, це викличе набагато жорсткішу реакцію і новий етап активної психопатії.


Я не думаю, що це якась особлива реакція. Це відбувається в рамках загальної російської міфології, на якій побудована вся російська політика і пропаганда: про небезпеку НАТО. В рамках цієї міфології РФ зобов'язана зображати хвилювання з приводу розширення Північноатлантичного альянсу. Якщо б Москва ніяк не відреагувала на це, це було б набагато дивніше, ніж заяви, які були зроблені.

По суті, ну що? Сказали, що "ми незадоволені". Але не сказали, що "ми рвемо дипломатичні відносини з Чорногорією” або "обмежуємо торгівлю" або ще щось. Це абсолютно млява реакція, яка абсолютно неминуча в контексті тієї глобальної міфологічної ширми, за якою живе Росія. Ідея про протистояння з НАТО і політичні дії РФ задані аж ніяк не за останні два-три роки, а за добрих двадцять років. Тобто, до Путіна ще з часів Єльцина, війни в Сербії.

Без протистояння з НАТО всі політичні дії РФ і російська пропаганда втрачають сенс. Тому протистояння з Альянсом — така ж базова річ для Росії, як для України — протистояння з РФ. У Києва є більше підстав, зважаючи на Крим і Донбас, а у Москви фактично ніяких підстав боятися НАТО або говорити про загрозу з боку Альянсу немає.

На 99% така реакція спрямована на "внутрішній ринок". А на зовнішній арені: ну що, висловили своє невдоволення? Чорногорія прекрасно про це знала, в НАТО про це знали. Це ритуальний жест. Я вважаю, що Альянс і чорногорці були б дуже ображені, якщо б такої реакції не було. Вони б сказали: "Що відбувається? Ми намагаємося, а ці не реагують?" Так що це спільна гра. Ковбой Джо не може скакати по пустелі, коли за ним ніхто не женеться. Набагато цікавіше і веселіше, коли є переслідувачі.

Що стосується можливої реакції Росії на теоретичний вступ до НАТО України, то це довга історія. Навіть представники Альянсу говорять, що це питання як мінімум 25 років. Це все одно, що ніколи. А кого цікавить, що буде через 25 років? Тому НАТО каже "ніколи", це більш або менш заспокоює Росію. Або Москва робить вигляд, що заспокоює.

Якщо в НАТО відступлять від тези про 25 років, то реакція Росії буде шалена. Я не думаю, що будуть танки і літаки, принаймні, не відразу. Але це буде новий виток активної психопатії. Важко навіть уявити, що почне творитися на російському телебаченні. А мадам Захарова, якщо вона тут "Калинку" танцювала, то в такому випадку вона танець з шаблями виконає.

Не знаю, в які дії це виллється в плані піару, але якби справа дійшла до реального вступу, то я не дуже вірю у війну. НАТО насправді не зацікавлене в різкої конфронтації з Росією, їм потрібен той рівень конфронтації, який дозволяє гроші вибивати. Зі своїх платників податків, зі своїх урядів, утримувати величезний чиновницький апарат, збройні сили. Але йти на гостру напіввійськову конфронтацію — навіщо їм це треба?

Тим більше, навіщо НАТО потрібно включати в себе Україну? Що за щастя? Підійти до кордону з Росією, отримати дійсно небезпечну ситуацію? Вступ Чорногорії до НАТО — привід покричати для декого в Росії. Ані Путін, ані Шойгу (міністр оборони РФ, - "Апостроф") не вірять, що НАТО може розпочати військові дії проти Росії. Ніхто в це не вірить.

А от якщо Україна вступає в НАТО... Причому не просто вступає, а на її території з'являються американські військові бази і так далі, то це пояснити з точки зору "мирного Альянсу", який створений для підтримки свого існування і балансу сил в Європі, неможливо. Це вже буде не баланс сил. Для Росії це буде означати, що вся її система оборони ліквідована. Жодна країна не буде реагувати на це спокійно.

Деякі речі ніхто не дозволяє. Ось, Прибалтика 20 років в НАТО, адже жодного американського солдата там немає. Не кажучи вже про бази якісь. Це раціонально незбагненна річ. Тому що мені, як звичайному московському обивателю абсолютно пофіг, де будуть стояти ракети НАТО. Мені від цього ні тепло, ні холодно. Я знаю, що війни не буде. Тому що ніхто не хоче покінчити з собою. Але це думка обивателя. А з погляду політиків і військових - це переходить усі межі. З іншого боку, ракетам все одно, звідки летіти, якщо потрібно, вони і з Лондона до вас долетять.

Читайте також

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Допомога з розвитку українського ВПК з боку західних країн є для вкрай важливою

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Прикрити небо і не лише: про що говоритимуть на раді Україна-НАТО

Україна має шанс отримати допомогу у вигляді ППО від союзників