RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Скандинавський розрахунок: навіщо Данія скуповує українську зброю

Данія стала першою країною, яка закуповує зброю для ЗСУ у самій Україні

Данія та Україна Данія активно допомагає Україні Фото з відкритих джерел

Україна активно зміцнює свої зв'язки із закордонними партнерами, розвиваючи співпрацю у таких сферах як оборонна промисловість, економіка та технології. Показовим у цьому плані стало рішення Данії щодо виділення на підтримку українських виробників в оборонній промисловості 300 мільйонів крон (приблизно 43 мільйони доларів). Більше того, Данія анонсувала унікальний пакет військової допомоги Україні, яка включає покупку техніки у українських виробників з оборонно-промислового комплексу. Наскільки співпраця із західними країнами може посилити вітчизняний ВПК, принести користь Силам оборони України, а також на якій стадії перебуває робота спільних підприємств, створених раніше з німецькими та турецькими партнерами, читайте у матеріалі "Апострофа".

Ключові інвестиції

Допомога Данії – унікальна. І стосується різних напрямків. Зокрема, днями Копенгаген виділив майже 2 мільярди датських крон на придбання амуніції, дронів та компонентів для ракет у рамках співпраці з Нідерландами та Чехією, а також на зміцнення морської складової оборонних сил країни.

"Данія системно підтримує українських виробників у різних сферах. Нині до них додався і оборонно-промисловий комплекс. Це важливий внесок не лише у нашу стійкість на полі бою, а й у нашу економіку, адже це робочі місця для українців та податки, які залишаються всередині країни", – зазначила віце-прем'єр Юлія Свириденко.

Уряд Данії, як зазначають експерти, особливо може зацікавити потенціал України у ракетобудуванні.

"Західних партнерів приваблює те, що Україна входить п'ятірку держав у світі, які мають закритий цикл ракетного виробництва. Датчани і не тільки вони дуже можуть бути зацікавлені в цьому напрямку. Наступні, хто може зацікавитися – уряд Чехії. Разом з чехами, враховуючи їх виробничі потужності, можна налагодити спільне виробництво боєприпасів та бронетехніки", - каже "Апострофу" військовий експерт Олег Жданов.

Читайте: Немає жодних перешкод: коли нова зброя від США буде в Україні

Данія також збільшила фінансування Данського експортно-інвестиційного фонду у сумі 300 мільйонів датських крон. Цей фонд надає підтримку не лише данським експортерам, а й українським компаніям із данськими постачальниками, а також данським підприємствам, зацікавленим в інвестиціях в Україну. Фондом уже обрано 21 проект для реалізації в Україні, які зараз перебувають на стадії оцінки.

Також Торгова палата Данії активізує роботу з просування закупівель української продукції датськими компаніями та допомагає українським виробникам виходити на данський ринок. Важливим аспектом співпраці між Києвом та Копенгагеном є поглиблення взаємодії українських та данських виробників у галузі гуманітарного розмінування. Данська компанія Hydrema, яка виготовляє важку техніку для розмінування, вже розпочала виробництво на території України, повідомила Юлія Свириденко.

Виробничі потужності Hydrema дозволять випустити 14 машин у найближчі два роки.

"Данія – один із ключових партнерів, з яким ми ведемо діалог з широкого кола озброєнь: F-16, САУ, бронетехніка, засоби ураження. Мова йде про створення логістичних хабів та центрів з ремонту техніки, щоб не потрібно було її тягнути до Польщі або Чехію. Такі дії Данії мають не лише військово-технічне, а й важливе політичне значення, показуючи, що данці готові вкладатися у виробництво в Україні, незважаючи на масовані російські атаки", - каже "Апострофу" військовий аналітик Дмитро Снєгірьов.

Такого ще не було

Хоча інвестиції датського уряду в українські оборонні підприємства є чимось принципово новим, наступне рішення Данії можна вважати безпрецедентним. Згідно з датськими медіа, влада цієї країни вирішила власним коштом закупити озброєння для Сил оборони України в українських виробників.

Міністр оборони Данії Трольс Лунд Пульсен заявив, що Копенгаген виділив 200 мільйонів крон (28,5 мільйона доларів) на купівлю озброєння та військової техніки безпосередньо в українських виробників. У свою чергу, міністр закордонних справ Ларс Лекке Расмуссен уточнив, що йдеться про "прямі закупівлі" зброї та боєприпасів з України.

"Ми це робимо на прохання України", - заявив він. Зазначається, що пакет пожертв також включає "значний морський потенціал".

У Міністерстві стратегічних галузей промисловості України підтвердили, що це рішення є першим та наразі унікальним. Глава міністерства Олександр Камишин повідомив, що потенціал української оборонної промисловості оцінюється в 20 мільярдів доларів, проте країна має 6 мільярдів доларів на закупівлю озброєнь, що є недостатнім в умовах настільки інтенсивної війни.

Найкращим рішенням буде переконати наших партнерів купувати зброю для України просто у нас у країні, наполягає міністр.

"Так народився проект ZBROYARI: Manufacturing Freedom. Це глобальна фандрейзингова кампанія, стратегічний збір – не за людьми, а за цілими націями. Його мета – зібрати 10 млрд доларів на виробництво української зброї цього року", – пояснив Камишин у своєму пості. у Telegram.

Відповідно, за його словами, рішення Данії – це перший донат. І тепер у банку вже 28,5 млн доларів із необхідних 10 млрд доларів.

Першочергова мета проекту ZBROYARI: Manufacturing Freedom у забезпеченні ЗСУ дронами, боєприпасами та бронетехнікою. Інтерес закордонних партнерів у тому, що українська зброя довела свою ефективність на полі бою, а її ціна може бути нижчою за закордонні аналоги.

Водночас у всій цій бочці оборонного меду є і своя ложка відомого адміністративно-корупційного дьогтю.

"З огляду на деякі "особливості" ведення бізнесу в Україні, а також "особливості" нашого ВПК, який роками всі ніяк не можуть реформувати, то західним партнерам простіше витратити гроші, безпосередньо закупивши все необхідне для ЗСУ, ніж відкривати тут спільні виробництва чи ще якось. то інвестувати", - каже "Апострофу" експерт з ракетних озброєнь та політичний аналітик Олександр Кочетков.

Саме цей чинник гальмує військово-технічне співробітництво між Києвом та провідними виробниками озброєнь та техніки.

Нюанси у мотивації

Раніше, 8 квітня, у Києві Україна та Великобританія оформили оборонно-промислову угоду, яка, як уточнили в уряді Великобританії, закладе основу для реалізації десятків проектів за участю провідних оборонних компаній Великобританії, Збройних Сил України та українських підприємств. Україна, у свою чергу, підписала контракт із великим британським оборонним концерном BAE Systems на технічне обслуговування гаубиць L119 безпосередньо на території України замість того, щоб відправляти їх за кордон, як це відбувалося раніше.

Ремонт британського військового обладнання здійснюватиметься компанією з Великобританії на території України та фінансуватиметься британським урядом.

Важливо розуміти, що між підписанням угоди та початком реальної роботи може пройти час. Українська сторона вже має угоди щодо створення спільних підприємств із німецьким концерном Rheinmetall (з 2023 року), а також із турецькою компанією Bayraktar (з 2022 року). Спільне підприємство з Rheinmetall, згідно з планами, мало займатися обслуговуванням та ремонтом техніки, поставленої західними партнерами. Щодо Bayraktar, то в лютому 2022 року буквально перед відкритим вторгненням РФ було підписано угоду щодо будівництва заводу в Україні заводу з виробництва однойменних безпілотників.

"Згідно з інсайдерською інформацією, зазначені СП поки не розпочали роботу в запланованому режимі через низку причин, які напевно поки не варто деталізувати. Також складнощі виникають через різні підходи. Нам, наприклад, потрібні системи ППО, а Rheinmetall запропонував для початку виробляти бойову Машину Fuchs, яка вважається застарілою. Ось тут нам і необхідно активніше відстоювати свої позиції та виходити з власною повісткою щодо того, що виробляти насамперед те що нам потрібно", – каже “Апострофу” директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

Читайте: Україна отримає від Данії всі обіцяні F-16: названо дату

Читайте також

Повернення "блудних синів": чи допоможе Україні ЄС з ухилянтами за кордоном

Реальних юридичних підстав для примусового повернення військовозобов'язаних із Європи до України немає

План успіху для України: чому Вашингтон знову обіцяє нам перемогу

У США заговорили про серйозну допомогу Україні, і це не схоже на передвиборчі обіцянки

Допомога США в обмін на російські НПЗ? Чи піде Київ на такий компроміс

Україна змушена враховувати інтереси західних партнерів, але не забуватиме про власні інтереси

Новини партнерів