RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Між Коломойським і Ахметовим: чому Вітренко провалився вдруге

Протистояння олігархів за контроль над Міненерго триває

Протистояння олігархів за контроль над Міненерго триває Юрій Вітренко Фото: facebook.com

Після провалу першого голосування за призначення Юрія Вітренка міністром енергетики і першим віце-прем'єром в кінці минулого року, ЗМІ писали про те, що Офіс президента доклав усіх зусиль для того, щоб зібрати потрібні 226 голосів до дня повторного голосування. Глава партії "Слуга народу" Олександр Корнієнко навіть говорив про 211 голосів нардепів з президентської фракції "за" під час сигнального голосування - за підтримки однієї з депутатських груп цього мало б вистачити з запасом. Однак все закінчилося провалом: за кандидатуру Вітренка у Верховній Раді проголосували лише 204 депутати. Чому кандидатура колишнього топа "Нафтогазу" знову провалилася, а також про протистояння олігархів за контроль над Міненерго - читайте в матеріалі "Апострофа".

Коломойський "злив" Вітренка. Чому?

З моменту першого голосування пройшло трохи більше місяця, але картина кардинально змінилася: Вітренко отримав підтримку Ріната Ахметова, але залишився без голосів від Коломойського.

Ольга Василевська-Смаглюк, Олександр Дубінський, Сергій Швець, Артем Ковальов - колишні співробітники медіаімперії бородатого олігарха, а зараз депутати, яких не без підстав зараховують до його групи в "Слузі народу". Ігор Палиця - бізнес-партнер і один з довірених координаторів у Верховній Раді, а також член депутатської групи "За майбутнє". У грудні всі вони дружно голосували "за" Вітренка. П'ять тижнів потому - всі тиснуть кнопку "проти" або утримуються. В цілому, дуже показове "прозріння" майже всіх депутатів із "За майбутнє". Минулого місяця вони дали 18 голосів "за", а вже в січні - лише два.

Які ж настрої панували в середовищі депутатів, яких зараховують до орбіти впливу олігарха Ріната Ахметова? У грудні так звана група "слуг народу" Іллі Павлюка дружно утримувалася від голосування за Вітренка: нардепи Олена Лис, Максим Заремський, Валерій Божик, Олег Марусяк, Євген Петруняк та їхні колеги або утримувалися, або пропускали засідання. А вже 28 січня всі вони за винятком Божика, що утримався, голосували "за". Також практично єдиним фронтом виступила і група "Довіра", на яку має серйозний вплив Ахметов - 18 голосів на підтримку Вітренка з 20.

Чи міг Вітренко за місяць роботи в якості в.о. міністра настільки розчарувати Коломойського, що той дав команду його "зливати"? Якщо врахувати запальний характер магната, то такий варіант виключати не можна. До того ж подейкували про досягнення якоїсь домовленості між Вітренком і Рінатом Ахметовим, по якій мільярдер міг би і далі отримувати преференції в сфері енергетики в обмін на голоси за призначення і подальшу лояльність. Якщо домовленість дійсно була і Коломойський про це дізнався, то демонстративний "злив" Вітренка цілком зрозумілий: "Болівар" не виніс би "хотілок" двох конкуруючих олігархів одночасно.

У цьому контексті варто говорити про історію зі спробою виключити Олександра Дубінського з фракції "Слуга народу". Ще кілька днів тому Банкова побоювалася того, що "якась група депутатів" не проголосує за президентський законопроект про народовладдя. Мовляв, у Коломойського можуть піти у відмову, реагуючи на словестную перепалку, що трапилася в понеділок на закритому засіданні фракції СН між Володимиром Зеленським та Дубінським. Глава фракції Давид Арахамія навіть розсилав в робочому чаті попереджувальні повідомлення - того разу бунту вдалося уникнути і майже всі "зелені" депутати голосували "за". Аж надто принциповим було це питання для Банкової. А ось з Вітренком, який дискредитував себе перед Коломойським, пішовши до Ахметова, вирішити проблему не вдалося, хоча здавалося, що голосів може вистачити.

Результати голосування за призначення Юрія Вітренка першим віце-прем'єр-міністром - міністром енергетики України Фото: youtube.com/user/RadaTVchannel

"Що ми побачили сьогодні? Люди, які були пов'язані з Коломойським безпосередньо, за нього не голосували. І той же Дубінський демонстративно утримався. Тобто все змінилося. Зате зверніть увагу, що його підтримали люди, пов'язані з Ахметовим. Це дуже важливий момент. За час роботи в міністерстві Вітренку можливо вдалося розвіяти якісь побоювання з боку Ахметова, а ось у Коломойського навпаки з'явилися претензії. Але я думаю, що ні до нього особисто. Це може бути шантаж, пов'язаний з Дубінським. Із законом про референдум був занадто принциповий момент, на конфлікт йти не стали, але були чутки, що люди Коломойського можуть не проголосувати зараз - інформація підтвердилася", - зазначив у розмові з "Апострофом" керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

Третьої спроби не буде

Вітренко не виглядав надто засмученим після того, як на табло для голосувань висвітилася вбивча цифра "204". Він із задоволенням зняв з себе маску, підхопив портфель і, помахавши депутатам рукою, вирушив із залу засідань.

Вітренко не позбувся статусу виконуючого обов'язки міністра, однак зрозуміло, що це, швидше за все, кінець. Та й сенсу залишатися керівником міністерства без реальних повноважень впливати на енергетичну сферу дійсно немає, а робити третю спробу переконати парламент призначити себе на посаду, це було б уже занадто.

Незабаром в.о міністра зробив заяву, в якій між рядків читається те, що подумки він уже покинув держслужбу. чесно спробував. І мені не соромно звітувати за те, що я зміг зробити за місяць, при цьому з дуже обмеженими повноваженнями. Крім того, це була можливість отримати дуже цінний досвід чиновника. Я вдячний всім, хто мене підтримав. Спасибі за довіру, за спільну роботу", - сказав Вітренко.

"Ми обговорювали з колегами, що його можна було б утримувати в статусі в.о довше, ніж 30 днів. Але для цього теж потрібно було зробити певні маніпуляції", - сказала "Апострофу" політолог Олександра Решмеділова.

Якщо колишній топ-менеджер "Нафтогазу" вже поставив в цій історії крапку, то для Зеленського проблема з призначенням міністра енергетики стає все серйознішою. Досить сказати, що в березні буде рік, як в Міненерего немає повноцінного керівника. У листопаді була звільнена в.о міністра Ольга Буславець, яку так і не змогли затвердити на посаду, після неї близько місяця керував Юрій Бойко, який поступився місце Юрію Вітренку, який теж збирається на вихід.

Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Кого призначать наступним і чи може Зеленський знайти досить професійного керівника Міненерго, який був би досить рівновіддалений від олігархів? "Навряд чи Вітренко піде втретє на цю Голгофу. В такому випадку у президента виникає проблема: кого ставити на пост міністра? В черговий раз підтвердилося, що по законопроектах механізм більшості працює. А з кадрових питань регулярно трапляються збої і потрібна підтримка від інших фракцій. Кадрові питання зараз найскладніші для "Слуги народу". Тому висновок такий, що для призначення потрібно виносити кандидатури нейтральні, які б не викликали роздратування у депутатів. У випадку з Вітренком вони були", - сказав Володимир Фесенко.

Поки що Вітренко ще не оголосив офіційно про свій відхід, але вже можна констатувати, що українська енергетика продовжить і далі існувати в режимі "вершник без голови" - під постійним пресингом з боку олігархів, що мають вельми серйозні інтереси в цій сфері і бажають "подоїти" державу. Дехто - через "Енергоатом", а хтось і за допомогою зеленої енергетики.

Читайте також

Перед зачисткою уряду: що стоїть за скандалом з міністром Сольським

Навколо уряду продовжуються серйозні пристрасті

Кінець Московському патріархату? Що готує Верховна Рада

Боротьба з російським впливом в Україні триває і Верховна Рада вже підготувала законопроект про заборону російської церкви

Чиновники, на вихід: кого зачепить квітнева хвиля звільнень

До кінця рішення щодо відставок топ-чиновників невідомі