RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна на Донбасі: на передньому краї - знову російські військові

Військовослужбовці ЗСУ стверджують, що проти них знову виступили солдати армії РФ

Військовослужбовці ЗСУ стверджують, що проти них знову виступили солдати армії РФ Загострення ситуації на Донбасі провокують російські кадрові військові Фото: EPA/UPG

Характер нанесення ударів по позиціях ЗСУ, їх інтенсивність і влучність, а також ряд інших факторів підтверджують, що останнім часом ескалація конфлікту на Донбасі провокується не просто звичайними "ополченцями", а в першу чергу російськими кадровими військовими. Особливо напружена ситуація, як і раніше, в районі Авдіївки. Часом позиції українських військ і противника розділяє всього 30-40 метрів.


Один з комбатів ВСУ в районі Авдіївки, найгарячішої зараз точки на сході України, змушений тримати оборону, практично дивлячись в очі супротивнику — між позиціями українських військових і сепаратистами тут не більше 30-40 метрів. "В останні три дні у нас тут стрілянина, артилерійські удари не наносяться, ліворуч і праворуч — так, але по нас не стріляють, - розповідає комбат "Апострофу". - Місцеві сутички є, наші позиції стоять ближче всіх інших у зоні АТО, так що ручними гранатами один одного можна закидати".

На питання про провокації з боку сепаратистів комбат відповідає з сарказмом: "Якщо біля вас стоїть озброєний чоловік на відстані 40 метрів, ви будете з нього стріляти, знаючи, що він у вас теж буде стріляти? Як вони стріляють, так і ми стріляємо". Офіцер відмовляється назвати втрати, каже, що вони невеликі і додає: "Цифри нехай штаб АТО повідомляє". Комбат впевнений, що на боці сепаратистів зараз активно працюють військові РФ.

Хоча цифри втрат сьогодні у військовослужбовців на передній лінії і у командування можуть відрізнятися, в одному в ЗСУ солідарні: на підконтрольних територіях знову в перших лавах воюють професійні кадри армії РФ.

За словами Сергія Жмурко, майора і радника штабу АТО, інтенсивність обстрілів то зростає, то зменшується. "Нових видів озброєння немає, використовуються заборонені Мінськими угодами 120-мм міномети. На підступах на наших опорних пунктах у районі населеного пункту Новоселівка Друга. Там 23 міни лягли по позиціях українських бійців, а вони (міномети, - "Апостроф") повинні були бути відведені за лінію розмежування згідно з договором на десятки кілометрів", - розповів він у коментарі "Апострофу".

Радник штабу АТО підтверджує, що в районі Авдіївки напруження зберігається. "Після того, як українські підрозділи почали контролювати промзону, там складна ситуація, тому що вони (сили сепаратистів) намагаються відтіснити (ЗСУ) та встановити контроль над промзоною, - пояснив майор Жмурко. - Вони через неї проникали у фланг нашої оборони і звідти, в тому числі і з мінометів і гранатометів, обстрілювали позиції наших та райони проживання цивільного населення, тим самим викликаючи у них незадоволення, тому що виходить, що армія не може їх захистити. З флангу вони стріляли по мирним будинкам і робили так, що у людей складалося враження, ніби це самі українські бійці стріляють по своїх або по мирному населенню".

Цивільні цю ситуацію сприймають по-різному — одні категоричні, інші ставляться з розумінням, багато хто від війни дуже втомився. "Два роки вони живуть у такій ситуації, вони хочуть миру і добра", - говорить майор Жмурко.

У результаті обстрілу за останню добу у ВСУ було кілька поранених бійців на донецькому і маріупольському напрямках, але це легкі поранення, запевняє радник штабу АТО, і стан у військовослужбовців задовільний.

Жмурко впевнений, що проти ВСУ знову ведуть бої російські кадрові військові. "Характер нанесення ударів по позиціях ЗСУ, їх інтенсивність і влучність підтверджує те, що знають вже і українці, і вся Європа, і весь світ - проти нас у тому числі воюють і регулярні частини збройних сил РФ, а також найманці, які пройшли хорошу школу, це колишні військові, ті, чиє життя пов'язане тільки зі зброєю, вони нічого не хочуть будувати, хочуть лише руйнувати", - говорить він. За його словами, на тій стороні у підрозділах є чітка ієрархія, вони відмінно підготовлені, постійно тренуються, проходять стрільби. "Це не шахтарі, не металурги, а добре навчені бійці, у них відмінна дисципліна, кожен знає свою справу", - підкреслив Жмурко.

Постійні обстріли, на його думку, мають різні цілі: це, в першу чергу, провокації, на які, за їх розрахунками, рано чи пізно повинні відповісти ВСУ і, таким чином, виявити свої вогневі позиції. Крім того, під час обстрілу на стиках між зведеними опорними пунктами проходять диверсійно-розвідувальні групи і ставлять мінно-вибухові пристрої в українському тилу. Заходять на глибину одного кілометра, іноді — далі.

"Буває, наші підриваються вже не на передній лінії, а за спостережними пунктами. Підриваються наші автомобілі, люди, техніка. Нещодавно підірвався автомобіль, який віз будматеріали для укріплень і бліндажів", - розповідає Жмурко.

За минулу добу на донецькому напрямку зайшли дві ДРГ: одна — в 19 годин (1 червня) біля Марьїнки (під Донецьком), інша — близько 20 вечора в районі Троїцького (Луганська область). У Мар'їнці в групі до 10 осіб група, в Троїцькому — до 12.

"Після обстрілу вони намагалися пройти між спостережними пунктами підрозділів ЗСУ, але були вчасно виявлені нашими військовими, їх підпустили на відстань ураження, відкрили вогонь із стрілецької зброї та кулеметів. Вони були виявлені, від своїх планів відмовилися, забрали своїх постраждалих і змушені були відійти", - розкриває деталі сутички Жмурко і додає — в складі ДРГ, судячи за характером ведення бою, були російські військовослужбовці.

"Коли днями загинув комбат 3-го батальйону 72-ї бригади Андрій Жук, на місці його загибелі в лісопосадці знайшли речі, які свідчать про те, що ця екіпіровка не може належати простому "ополченцю", таке може бути тільки у фахівця спецпризначення, розвідника, диверсанта", - говорить він.

За повідомленнями штабу АТО, за минулу добу з боку, підконтрольного сепаратистам, по позиціях сил ЗСУ відкривали вогонь 51 раз, загострилася ситуація на маріупольському напрямку, там було зафіксовано 35 обстрілів. Потрапили під вогонь зенітної установки українські позиції під Новотроїцьким. За повідомленнями прес-центру штабу АТО, в районі Авдіївки позиції ВСУ були обстріляні з стрілецької зброї, крупнокаліберних кулеметів, гранатометів і мінометів калібру 82 мм. В районі Новоселівки Другої з непідконтрольною території прилетіло 23 міни калібру 120 мм. На Луганському напрямку за останню добу ситуація була відносно спокійною.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами