RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Якщо ви захворіли на коронавірус: чи допоможе держава вас вилікувати

Безкоштовне лікування передбачено, але є нюанси

Безкоштовне лікування передбачено, але є нюанси Фото: Getty images

Скільки коштує лікування від коронавіруса? За що має заплатити держава, а за що доведеться викласти гроші з власної кишені? З такими питаннями мимоволі доводиться стикатися все більшій кількості українців, адже статистика зараження COVID-19 в Україні стає все більш загрозливою. Так за добу, 16 жовтня, в Україні рекордна кількість хворих коронавірусом. COVID-19 виявили у 6 410 осіб. "Апостроф" розібрався, які медичні послуги в рамках лікування коронавіруса українці можуть вимагати від держави безкоштовно, а які доведеться оплачувати самостійно.

Три вірусних контракти

Нагадаємо, що 1 квітня в Україні стартував черговий етап медреформи - реалізація програми державних медичних гарантій. По суті це зміна принципів фінансування медицини: якщо раніше держава виділяла лікарням гроші відповідно до кількості ліжко-місць, то з 1 квітня медустанови стали отримувати фінансування за конкретні послуги конкретним пацієнтам. Щоб стати донором послуг, лікарні досить було підписати контракт з Національною службою здоров'я на ті пакети послуг, які вона може надавати, наприклад, при пологах, інсульті, інфаркті (всього 27 пакетів) та заробляти на лікуванні українців.

У теорії, вся ця конструкція повинна була реалізувати принцип "гроші ходять за пацієнтом" і дати українцям хоча б мінімальний перелік медичних послуг, за які платить держава. А ту частину лікування, яку держава сплатити не може, офіційно, згідно з прайсами, встановленим лікарнями, повинен оплачувати сам пацієнт. Принаймні, це більш чесно, ніж декларувати безкоштовну медицину, а за фактом вимагати обов'язкову "подяку" медикам, іноді, через не зовсім прозорі "благодійні" фонди.

З початком пандемії COVID-19, НСЗУ затвердив коронавірусний пакет медпослуг на екстрену та стаціонарну допомогу пацієнтам, а також пакет на медичну допомогу, яка надається мобільними бригадами. У кожному з цих пакетів затверджені вимоги до лікарень, які лікують хворих на коронавірус, а також перелік послуг, які оплачує за пацієнта держава. Саме вони нас і цікавлять.

Що є безкоштовним

Пакети екстреної коронавірусної допомоги, а також допомога мобільних бригад не відрізняються великою кількістю гарантованих безкоштовних послуг. За цими двома контрактами українці можуть розраховувати на оцінку свого стану, транспортування в лікарню в разі необхідності, рекомендації щодо самоізоляції, а також забір матеріалу для ПЛР тесту мобільною бригадою.

Більш цікавим є пакет стаціонарної допомоги. Відповідно до цього контракту в перелік безкоштовних процедур входить ПЛР тестування "у відповідності з наказами Міністерства охорони здоров'я України". Що це означає?

Наказом Міністерства охорони здоров'я "Стандарти медичної допомоги "Коронавірусна хвороба (COVID-19)" визначено групи пацієнтів, яким обов'язково необхідно робити ПЛР тест. Це люди, у яких є симптоми коронавіруса, ГРВІ, вірусної пневмонії і яким не робили тест на визначення антитіл, або такий тест був зроблений, але він показав позитивний результат. Також обов'язкове тестування повинні проходити пацієнти з пневмонією, контактні особи при появі симптомів коронавіруса, а також пацієнти чиї тести на антитіла виявилися позитивними. Таким чином, цим пацієнтам зроблять тести безкоштовно.

Але ось нюанс: пакет стаціонарної допомоги - він тому і стаціонарний, що всі медичні послуги в ньому надаються при госпіталізації пацієнта до лікарні. А тим же наказом МОЗ визначено, що навіть при підтвердженому діагнозі COVID-19, госпіталізація показана пацієнтам, у яких захворювання протікає в середній та важкій формі або людям з хронічними захворюваннями. З одного боку, це логічно - критично важливо не перевантажувати ліжка в інфекційних відділеннях, але, з іншого боку, призводить до того, що багато українців роблять тести за свої гроші.

Правда, дочекатися безкоштовного тесту від держави теоретично можливо, якщо до пацієнта приїде мобільна бригада і візьме аналізи. Але ось проблема, незважаючи на те, що ще влітку в НСЗУ звітували про створення понад 1,5 тисячі таких бригад, доїжджають вони далеко не до всіх.

Фото: Апостроф / Олександр Гончаров

"Сімейний лікар сказав, що мобільна бригада приїде тільки наступного тижня і то невідомо в який день. Чому так довго чекати виклику?", - скаржиться в соцмережах користувач Марина Бондаренко.

"У Хмельницькому добитися прибуття мобільної бригади для тестування на COVID-19 методом ПЛР нереально! Всіх відправляють в платні лабораторії, незважаючи на симптоми. Сімейний лікар порадила тепліше одягатися, адже чергу на ПЛР тест слід чекати на вулиці. І це пацієнтові з температурою 39,7 та підтвердженою на КТ двобічною пневмонією! Жах! " - додає користувач Тетяна Медведкова.

Також в пакет стаціонарної допомоги входить загальний і біохімічний аналіз крові, визначення рівня глюкози, загальний аналіз сечі.

При госпіталізації пацієнт може розраховувати на безкоштовну кисневу підтримку, підключення до апаратів ШВЛ і ЕКМО (в разі необхідності), цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, профілактику ускладнень, консультації лікарів інших спеціальностей.

А що з ліків?

Пакет стаціонарної допомоги передбачає медикаментозну терапію. Яку саме? "У відповідності з галузевими стандартами". "Галузеві стандарти" застосування медикаментів при COVID-19 прописані в окремому протоколі МОЗ "Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби".

Згідно з цим документом, пацієнтам в якості жарознижуючих можуть виписувати парацетамол, ібупрофен. Також рекомендовано противірусний препарат "Фавіпіравір", "Ремдесивір" (його, до речі, давали Дональду Трампу), протималярійний "Гідроксихлорохин", кортикостероїди (дексаметазон, преднізолон), імунодепресанти "Тоцилізумаб". Є ще й цілий перелік інших протимікробних і протівотромбозних препаратів, але...

Забезпечення ліками медреформою передбачалося за принципом наявності препаратів в національному переліку лікарських засобів. Це такий список ліків, складений Кабміном, куди входять препарати з доведеною ефективністю і які можуть закуповуватися за державний кошт. І якщо той же парацетамол є в цьому переліку, то, наприклад, "Тоцилізумаб" відсутній. Що це означає на практиці? Все просто: парацетамол, який коштує 10-15 гривень, в лікарні, звичайно, дадуть безкоштовно, а ось, наприклад, на "Тоцилізумаб", який коштує кілька тисяч гривень (в залежності від дозування) вже не варто розраховувати.

"Вартість його до коронавіруса варіювалася в районі 8-12 тисяч гривень. На початку епідемії він коштував вже не менше 16 тисяч, а на сьогодні - від 50 до 70 тисяч гривень одноразова доза. На курс потрібно від 1 до 3 доз. Ми обходилися 1 дозою для важких пацієнтів, щоб дати їм шанс вижити. Не кожен пацієнт або його родичі можуть дозволити собі витратити такі величезні кошти. Наприклад, нашому співробітнику ми в лікарні і через Facebook збирали гроші на "Тоцилізумаб", - говорить "Апострофу" лікар-інфекціоніст Києво-Святошинської ЦРЛ Ольга Вознюк.

Фото: Getty images

Правда, за словами Вознюк, у вересні їх лікарня все ж закупила "Тоцилізумаб".

"Але ми його вже весь витратили, оскільки зросла кількість важких пацієнтів... У серпні його взагалі не було на ринку. Купували турецький за 50 тисяч гривень. А від нього толку немає. Продовжує, звичайно, життя на тиждень, але підсумок жалюгідний. А ось з завтрашнього дня з цефалоспоринів (клас антибіотиків - "Апостроф") залишається тільки "Цефтриаксон", а від нього при ковіду немає толку ", - додала медик.

А як щодо досліджень?

Одне з досліджень, яким користуються медики для діагностики COVID-19 - комп'ютерна томографія грудної клітини. КТ, звичайно, не замінює ПЛР, але іноді швидше зробити саме томографію, ніж чекати результатів тесту.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов днями запевнив, що комп'ютерна томографія входить в коронавірусний пакет НСЗУ, а значить, повинна бути безкоштовною. Пакетом стаціонарної допомоги при коронавірусі прямо не передбачено проведення КТ, на відміну, наприклад, від електрокардіограми (так-так, за неї не потрібно платити), але передбачено "проведення необхідних інструментальних досліджень".

Загалом КТ цілком могла б вважатися таким "необхідним дослідженням" але за умовами надання послуг по коронавірусному пакету (документ, де розписані мінімальні вимоги до лікарні, яка підписала контракт на лікування COVID-19), в переліку обладнання немає комп'ютерного томографа. Тільки палатний рентген-апарат.

Крім того, ні в протоколах лікування, ні в стандартах медичної допомоги по COVID-19 немає комп'ютерної томографії як обов'язкового методу діагностики. Проте, міністр Степанов стверджує, що в разі отримання направлення від сімейного лікаря, КТ зроблять безкоштовно. В принципі, так воно і є, але є одне, "але".

"КТ може бути і безкоштовним, але тоді потрібно ставати в чергу. Можна і без черги, але тоді доведеться платити. Довжина черги залежить від завантаженості. Можна чекати від тижня до місяця", - пояснив "Апострофу" сімейний лікар зі Львова Ігор Заставний.

Втім, більшості українців з COVID-19 не варто розраховувати навіть на мінімальну фінансову допомогу від держави, адже якщо перебіг хвороби не є важким, в стаціонар вас не покладуть, а залишать на самоізоляції будинку. А ось домашнє лікування державою не оплачується.

"Безкоштовним у мене був тільки ПЛР тест. Всі медикаменти за свої гроші. Вийшло близько 5 тисяч гривень, - розповідає "львів'янин Богдан Масляк, який перехворів коронавірусом. - За великим рахунком сімейний лікар на мене взагалі "забив". Вона спілкувалася зі мною тільки за три дні до здачі тесту, а потім пішла у відпустку і про мене лікарі в принципі забули. Я не знав що робити, мені ніхто нічого не говорив. Сказали тільки сидіти вдома і все - моє лікування будувалося на особистих знайомствах з лікарями та медиками".

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни