RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

"Ковідний пакет": скільки коштує лікування від коронавірусу в Україні

Лікування на стаціонарі не завжди буває безкоштовним, а в приватних клініках все дорого

Лікування на стаціонарі не завжди буває безкоштовним, а в приватних клініках все дорого Скільки коштує лікування коронавірусу в лікарні Фото: pixabay

В Україні кількість інфікованих COVID-19 перебуває біля позначки в 7 тисяч осіб за добу. За даними Міністерства охорони здоров'я заповнюваність ліжок по країні зараз становить 61,9%, хоча в деяких регіонах досягає 85%. Лікування на стаціонарі в державній лікарні для українців обходиться абсолютно безкоштовно, принаймні так запевняє влада. Але часто пацієнтам доводиться самим докуповувати препарати, яких, за словами лікарів, немає в медустанові. Лікування в приватній лікарні обійдеться в рази дорожче. Скільки коштує вилікуватися від коронавірусу, дізнавався "Апостроф".

Держлікарня vs приватна

З самого початку пандемії в Україні, головний санітарний лікар Віктор Ляшко запевнив, що лікування коронавірусу на стаціонарі в державній лікарні буде абсолютно безкоштовним. Вартість лікування одного пацієнта з легкою формою COVID-19 обходиться державі близько 20 тисяч гривень. А тариф на лікування одного пацієнта з важким перебігом захворювання перевищує 45 тис грн, розповідав нещодавно глава МОЗ Максим Степанов.

У цю суму входить:

- ПЛР-тест на COVID-19;

- лабораторні та інструментальні обстеження (зокрема, потрібно регулярно робити аналіз крові);

- медична допомога, відповідно до протоколу лікування коронавірусу;

- медикаменти;

- киснева підтримка, інтенсивна терапія і підключення до ШВЛ або ЕКМО;

- консультації лікарів інших профілів.

Але, далеко не у всіх виходить пролежати на стаціонарі, не заплативши ні копійки. Часто в лікарнях вимагають закупити ліки, починаючи від жарознижуючих, закінчуючи більш дороговартісними препаратами.

Читайте також: Якщо ви захворіли на коронавірус: чи допоможе держава вас вилікувати

Про це на своїй сторінці в Facebook написав і Глава комітету з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської ради при КМДА Олег Попенко, який нещодавно лікувався від коронавірусу в Київській міській клінічній лікарні №8.

"У вартість бюджетного лікування входять тільки антибіотики і гепарин, все інше ми купували за свій рахунок", - пише він.

Скарги на дороге лікування, яке, за визначенням уряду, має бути безкоштовним, скаржаться багато пацієнтів. У деяких випадках доходить до того, що лікарня надає тільки шприци, а всі інші ліки купують самі, а ціни на них не маленькі.

Так за упаковку таблеток "Планквеніл" вимагають від 500 гривень, "Тоцилізумаб", що діє на запалення, яке створює COVID-19, коштує кілька тисяч гривень. Протизапальний "Мовіназа" - за 230 гривень, препарат проти тромбозу "Фленокс" - від 650 гривень, уколи гепатопротектора - від тисячі гривень.

Крім того, ще близько тисячі гривень піде на жарознижуючі, засоби для симптоматичного лікування нежиті та кашлю, вітаміни та інше.

Окремою статтею йде вартість КТ легенів, яке в Києві коштує від 1100 гривень (в залежності від часу прийому), оскільки в державних клініках безкоштовно можна зробити тільки рентген.

Таким чином, "безкоштовне" лікування для пацієнта з ковід може обійтися в середньому в 20-25 тисяч гривень.

Але, насправді, випадки, коли пацієнт змушений сам оплачувати лікування в стаціонарі, не можна назвати масовими. Багато пацієнтів стверджують, що їм не довелося заплатити жодної копійки за час перебування в лікарні. Киянка Ганна, яка і сама недавно перехворіла коронавірусом, розповіла "Апостроф", що її батько був госпіталізований з COVID-19 в Київську міську клінічну лікарню №4 з ускладненнями середньої тяжкості.

"Коли він був в лікарні, нічого докуповувати не доводилося. Всі аналізи, тести, ліки - все було на місці. До нього постійно їздила мама, і передавала йому тільки щось з одягу, може якісь продукти, зарядку для телефону", - говорить Ганна.

Крім того, киянка відзначила і поліпшення умов перебування в медзакладі.

"Видно, що лікарню змінюють на краще. Я там була ще до пандемії коронавірусу, і це був "совок совком". А зараз там, паралельно з лікуванням, проводять ремонт і косметично перетворюють зовні. Видно, що покращують", - розповіла дівчина.

Втім, спроби щось поліпшити відбуваються не скрізь - пацієнти ще однієї київської лікарні скаржаться на бруд й нездатність персоналу дотримати виконання призначених процедур. За визнанням людей, які пройшли лікування, київські лікарні взагалі не готові до коронавірусу.

Але, якщо ви захочете звернеться в приватну клініку, це вам влетить в копієчку. У столиці стаціонарне лікування хворих на коронавірус проводять дві клініки - "Оберіг" та "Добробут". Правда вільних місць в даних установах скоріше за все не буде.

Виклик швидкої в "Добробуті" вам обійдеться від 1200 гривень, в "Оберіг" - 1400.

День стаціонару в першій клініці коштує 12 тисяч гривень, якщо у вас легка форма хвороби, якщо важка, то заплатите 14 тисяч. Крім того, ви будете зобов'язані покласти депозит від 80 до 100 тисяч гривень в залежності від тяжкості перебігу хвороби. Зазвичай цієї суми вистачає на 4 дні.

В клініці "Оберіг" ціна за добу в клініці також стартує від 12 тисяч гривень, депозит на лікування трохи менше - 50 тисяч гривень. Різниця з державними лікарнями помітніша, але пацієнти відзначають набагато більш уважне ставлення з боку медперсоналу.

Скільки коштує лікування в США, Європі та Китаї

Як уже писалося вище, лікування одного пацієнта в Україні з тяжким перебігом коронавірусу коштує від 45 тис. грн, тобто близько $1,6 тис.

У США вартість госпіталізації пацієнтів з ускладненнями в середньому становить від $11,5 до $24,2 тис. В Іспанії три дні госпіталізації коштуватимуть $2,7 тис, більше п'яти днів - $5,9 тис. Пацієнту, який потрапить у відділення інтенсивної терапії, лікування обійдеться в $51,1 тис.

У Китаї середня вартість лікування коронавірусу складає $3,2 тис, лікування з ускладненнями - $22,1 тис.

Лікуємося вдома

Хворі з легкою формою коронавірусу, як правило, не підлягають госпіталізації, а самоізолюються та лікуються вдома. В такому випадку, всі необхідні ліки ви купуєте самі і держава вам нічого не відшкодовує.

Окремо препарати для симптоматичного лікування коштують не так вже й дорого, розповіла "Апострофу" мешканка Києва Оксана. У її чоловіка підтвердився діагноз COVID-19, і тепер вони обидва перебувають на самоізоляції.

З прописаного лікарем - вітаміни C і D, цинк, риб'ячий жир і препарат для запобігання утворенню тромбів. З огляду на те, що ліки купувалися для двох, а деяких по два види від різних виробників, то загалом сім'ї це обійшлося в 700 гривень, каже Оксана. На щастя, хвороба у чоловіка протікає з невеликими симптомами, а у жінки і зовсім немає ніяких проявів коронавірусу.

У разі ускладнень, лікар може прописати антибіотик. Один з найбільш популярних - "Сумамед", на основі азитроміцину. Вартість упаковки починається приблизно від 230 гривень.

Але ж не тільки ліки складають вартість лікування від коронавірусу на дому. Наприклад, киянка Анна підрахувала, що за два тижні лікування COVID-19 сплатила близько 10 тис грн.

"ПЛР-тест я робила за 1000 грн, результат отримала за півтори доби. Лікар порекомендувала збивати температуру парацетамолом, але він не сильно допомагав, і я перейшла на інший, більш дорогий препарат. На п'ятий день хвороби я пішла здавати КТ легенів, що обійшлося мені в 1100 грн. Багато грошей пішло на маски, вдома я їх змінювала кожні 3 години, а пачка з 20 масок коштувала 180 грн, чого мені вистачало приблизно на 4 дні. Загалом це коштувало приблизно в 600 грн. Крім того, вітаміни та інші препарати коштували десь 2000 грн. Загалом, з усім цим "добром", плюс інші аналізи, за два тижні я заплатила 10 тис грн", - пояснила вона.

Приблизно за таким же алгоритмом лікувалася і ще одна мешканка Києва Неоніла, у якої лікування на одну людину вийшло від 5000 грн.

"Оскільки результат безкоштовного тесту доведеться чекати занадто довго, багато проходять його в приватній клініці. Його вартість коливається від 770 до 1800 гривень. Вона додала до цього покупку пульсоксиметра - від 700 гривень, а також вартість деяких препаратів: вітамінів, спреїв, антибіотиків, противірусних та антигістамінних - вийшла сума від 5000 гривень", - сказала жінка.

Читайте також

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році