RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Вакцина від коронавірусу? Ми ділимо шкуру невбитого ведмедя - лікар-інфекціоніст

Євгенія Менжуліна про вакцини від коронавірусу

Євгенія Менжуліна про вакцини від коронавірусу Євгенія Менжуліна Фото: facebook.com/jane.menzhylina

Створення вакцини проти COVID-19, безумовно, допоможе в поліпшенні епідеміологічної ситуації у світі. Однак ще рано говорити, чи зупинить це пандемію. Будь-які висновки щодо ефективності вакцинації можна буде робити не раніше, ніж навесні 2021 року. Коронавірус постійно мутує, і, ймовірно, що щорічно доведеться робити щеплення заново, як і у випадку з грипом. Про це в ефірі Апостроф Live на телеканалі Апостроф TV розповіла лікар-інфекціоніст ЄВГЕНІЯ МЕНЖУЛІНА.

— Говоримо сьогодні про три вакцини, які вже на останній стадії розробки й заявляють про свою ефективність. Чи досліджували ви це питання? Можливо, ви можете визначити, яка з цих вакцин за діючими речовинами була б кращою?

— Ні, безпосередньо я, звичайно ж, не буду визначати, яка з них краща, а яка гірша. Для цього є інші фахівці. Але будь-які висновки ми можемо зробити не раніше, ніж навесні, а то й пізніше. Навіть із моменту введення вакцини в широке використання, все одно будуть спостерігатися різні титри антитіл, різна активність вироблення імунітету. Люди по-різному будуть реагувати.

Необхідно враховувати й побічні ефекти цієї вакцини. Швидкість мутації коронавірусної інфекції досить висока. Можливо, буде недостатньо одного етапу вакцинації. Може, потрібна буде і друга хвиля, наприклад, як це відбувається з грипом. Щороку в нас різні штами. Тому говорити про те, що це стовідсотково всіх врятує, досить складно, але, можливо, це буде знижувати ступінь виникнення ускладнень.

— Президент Володимир Зеленський заявив, якщо вакцина буде доступна, ми отримаємо 8 млн доз. У першу чергу вакцинуватимуть медиків, вчителів, військових і людей похилого віку. На вашу думку, чи зможуть 8 млн радикально вплинути на поширення COVID в Україні? Може потрібно більше доз вакцини, або обійдемося навіть меншою кількістю?

— Складно сказати, чи покриє ця кількість усі потреби. Але, принаймні, вакцинація має бути дійсно для першої групи ризику, першої ланки, яка перебуває безпосередньо в осередку інфекції. Так, це лікарі та медичний персонал, який хоч якось треба захистити на сьогодні. Це група ризику там, де є масові колективи, хто безпосередньо перебуває в спілкуванні й постійному контакті з коронавірусною інфекцією.

Що стосується цивільного населення, то, швидше за все, дільничні сімейні лікарі будуть складати списки пацієнтів, яких у першу чергу необхідно вакцинувати. Це, наприклад, пацієнти, у яких високі ризики виникнення ускладнень при коронавірусній інфекції. Кількість вакцин і кількість претендентів на вакцинацію — це питання до статистів, а не до лікарів.

— Чи варто вакцинацію прописувати на законодавчому рівні? Тому що у нас, наприклад, багато нещеплених дітей від кору, а ми пам’ятаємо, що не так давно був спалах цього захворювання в Україні. Чи не станеться такого ж із вакцинацією проти коронавірусу, що будуть противники щеплень?

— Звичайно, будуть.

— Та все ж, чи варто робити вакцинацію обов’язковою на законодавчому рівні?

— Обов’язковий календар вакцинацій вміщує в себе більше особливо небезпечних інфекційних захворювань. Що стосується коронавірусної інфекції: усе одно є хвильова течія, є посилення циркуляції вірусу, зниження циркуляції вірусу. Тому повинен проводитися епідеміологічний аналіз, і тільки потім можна робити висновки про обов’язкову вакцинацію проти коронавірусу і включення її в обов’язковий календар щеплень.

Вакцинація від грипу донині залишається рекомендованою, а не обов’язковою. Хоча від грипу ми щепимося щороку. Грип у нашій країні та інших країнах світу також є щороку. Тим не менш, у багатьох календарях ця вакцина залишається рекомендованою. Що стосується вакцини проти коронавірусу, то поки що ми ділимо шкуру невбитого ведмедя. Чи говорити про обов’язкове включення або про рекомендовану вакцину — покаже час і епідрозвідка.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни