RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

МОЗ каже, що все добре, а хворих людей виписують додому, де вони вмирають - волонтер

Леся Литвинова розповіла про серйозну проблему з лікуванням коронавірусу

Леся Литвинова розповіла про серйозну проблему з лікуванням коронавірусу Леся Литвинова Фото: facebook.com

Днями волонтерка Леся Литвинова розповіла дивну історію, що людей з негативним тестом на коронавірус виписують з лікарень із низькими показниками сатурації, а медики у консультативних висновках зазначають, що ці люди потребують кисневих концентраторів та рекомендують відновлюватися їм удома. В ефірі Апостроф Live на Апостроф TV волонтерка пояснила суть свого допису у Facebook.

- Розшифруйте для широкого загалу те, що ви написали. Та поясніть людям, що таке сатурація.

- Сатурація – це показники кисню в крові. Нормальною ми вважаємо сатурацією від 94% і вище. Вона рахується у відсотках. Тобто сатурація має бути від 94% до 99%. Одного разу я бачила в людини 100%.

- То виходить, що людей виписують хворими?

- Їх вважають нехворими, бо в них тест на коронавірус є негативним. Тому вважається, що вони нібито здорові. Але вони мають дихальну недостатність. І у виписці про цю дихальну недостатність пишуть. Тобто там написано, що хворий має бути виписаний, а показники сатурації становлять, наприклад, 80% або 70%. Одного разу я бачила цифру 60%.

- То вони хворі чи ні? Я просто не можу зрозуміти до кінця.

- Звісно, це хвора людина. Це людина, у якої вже немає коронавірусу, але вона хвора. Це нездорова людина.

- Якщо виписують нездорову людину, то якими можуть бути наслідки для її життя?

- Така хвора людина, якщо в неї немає доступу до кисню, залежно від рівня сатурації, може загинути. Більше того, навіть якщо в неї є доступ до концентратора, це прилад, який працює від розетки. Якщо в домі немає електрики, якщо є якесь відключення, людина починає задихатися.

- Чи багато випадків, коли хвору людину виписують з лікарні?

- Кожного дня я видаю від 10 до 20 кисневих концентраторів за довідками, які виписані лікарнями по всій країні, де написано, що пацієнт має бути виписаний додому, і йому потрібен кисень. Інколи я маю довідки, де написано, що пацієнт вже виписаний. Вчора в мене була довідка від 1-ї Київської лікарні, де написано, що пацієнту потрібен кисень, з трьома знаками оклику. У пацієнта сатурація 80%, він уже виписаний. Йому дали виписку.

- Що треба робити, ходити по лікарнях із перевірками? Ситуація критична, я так розумію?

- Скажіть, будь ласка, це я маю робити?

- Я не знаю, питаю у вас як у волонтерки. Можливо, ви знаєте рішення.

- Ні, я не знаю рішення. Інколи ситуації взагалі критичні, коли виписують людей із сатурацією 60-65% - є люди, яких намагаються виписати з такою сатурацією. Медики кажуть, що зробили все, що могли, ви тут вже три місяці, вдома буде легше, шукайте кисень і їдьте додому. Коли трапляються аж такі випадки, я телефоную в МОЗ. Або пишу одному заступників міністра та починаю нити, чи можна щось зробити. Кожного разу по таких випадках щось роблять. Але це винятково точкові рішення.

- На вашу думку, чому таке трапляється? Звільняють кисневі ліжка таким чином?

- Ви бачили ту чудову статистику, яку кожного дня нам виголошує пан міністр? У нас все добре, у нас багато людей, які одужали, у нас багато вільних місць. Ці вільні місця та люди, які одужали, - це ті люди, яких виписують, які отримують кисень, які потім помирають вдома. Навіть за наявності кисню не можна таку людину відпускати додому. Але до статистики вони вже не потрапляють.

Читайте також

Ціни на комуналку зміняться: за що українці платитимуть більше

Тариф на електроенергію в Україні підвищать з 1 червня до 3,5 гривні за 1 кіловат-годину, холодна вода поки що не подорожчає

Українці зачекалися тепла: яка погода буде у вихідні

Українці втомилися від дощів і чекають на повернення теплої квітневої погоди - і Гідрометцентр обіцяє тепло

Напади на військових з ТЦК: як припинити агресію

Українці стали все частіше поводитися агресивно щодо військових, які ще вчора захищали Україну в боях із російськими окупантами