RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Колективний імунітет українців від коронавірусу буде здобутий лише одним шляхом - екс-очільник МОЗ

Олег Мусій розповів, чи допоможуть вакцини в набутті імунітету

Олег Мусій розповів, чи допоможуть вакцини в набутті імунітету Олег Мусій Фото: УНІАН

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про те, що необхідно вакцинувати більшість дорослого населення України до кінця року. А очільник МОЗу Максим Степанов зазначив, що для формування колективного імунітету щеплення мають отримати 70% українців, а це 24 млн громадян. На сьогодні першу дозу вакцини отримали лише 378 266 українців. Чи реально вакцинувати 70% українців, та досягти колективного імунітету - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповів міністр охорони здоров’я України у 2014 році, медичний директор DocRadar ОЛЕГ МУСІЙ.

- Як ви можете оцінити ідею Зеленського? Вона реалістична?

- Ідея хороша, але вона є абсолютно нереальною і мені здається непрофесійною, тим паче, з вуст президента - знову малювати обіцянки і не відповідати за зроблене, точніше незроблене тими, хто не є в його прямому підпорядкуванні. Я маю на увазі Верховну Раду і навіть РНБО, які не виконали багато чого, що обіцяв президент. А Міністерство охорони здоров’я поготів.

Знаєте, це обіцянка-цяцянка. Давайте ми вам сьогодні нічого не зробимо, нам немає про що звітувати, але ми знову вам наобіцяємо золоті гори. Це нереально абсолютно – отримати колективний імунітет та зробити щеплення такої великої кількості українців.

Зеленському варто було хоча б ознайомитися з опитуванням громадської думки про те, що готові щепитися трошки менше 50%. Інші не готові і не будуть щепитися, незалежно навіть від вакцини. Тому цим обіцянкам я не довіряю і не вірю. Непрофесійні люди готують президенту непрофесійні доповіді і непрофесійні укази, які потім викликають в суспільстві насмішки, на жаль.

- Скільки часу потрібно, аби вакцинувати 70% населення? Це дійсно багато.

- Для чого?

- Щоб отримати колективний імунітет для 70% населення.

- Колективний імунітет в Україні – це міф абсолютний. Це щось таке хороше, що колись, можливо, треба зробити. Це абсолютний міф.

- Тобто це нереально і починати не треба?

- Так, це нереально, і треба за це поняття колективного імунітету забути. Це можливо тільки тоді, коли населення перехворіє природнім шляхом. Буде здобутий колективний імунітет. Вже доведено, що, наприклад, південно-африканський штам коронавірусу на імунітет, сформований уханським штамом, практично не реагує - 10% всього. Тому насправді це буде приблизно така ситуація, як з грипом. Щороку потрібно буде щепитися від двох-трьох штамів, тому формувати цей ефемерний імунітет… Для чого? Навіщо?

- Тобто цей колективний імунітет можливо сформувати природнім шляхом, коли перехворіє значна частина українців, і далі все буде нормально?

- Так, буде формуватися природнім шляхом. Небезпека коронавірусної хвороби в групах ризику. От щепити групи ризику, аби не було смертності в них більше двох відсотків, чи там 10% дають людям старшим за 65 років - так, це конче необхідно. Треба акцентувати на групах ризику, перш за все людях з хронічними захворюваннями та старших людях, які найбільше помирають. І ніяких проблем я там не бачу. Не треба байки розповідати про якийсь колективний імунітет шляхом вакцинації.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни