RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Війна з Україною не потішить нікого, крім міських божевільних - Леонід Радзіховський

Війна з Україною не викликає в Росії нічого, крім відрази

Війна з Україною не викликає в Росії нічого, крім відрази Російські танки у Вуглегорську Фото: Getty Images

Те, що відбувається на кордоні України з Росією — це просто брязкання зброєю, але війни не буде. Тому що єдина мета в такої кампанії були б піар і підвищення рейтингів глави Кремля Володимира Путіна. Але конфлікт не зможе змінити розклади в регіоні значною мірою, тому що російська армія зустріне жорстку відсіч з боку українських військ, а тому рейтинг Путіна не злетить. Такі думки висловив "Апострофу" російський журналіст і публіцист ЛЕОНІД РАДЗІХОВСЬКИЙ.

— Як ви вважаєте, якщо на Донбасі почнеться конфлікт, Захід візьме участь у його врегулюванні? Чи будуть знову заявляти про свою стурбованість?

— Зараз криків багато, а збройного конфлікту я не бачу. І його немає з очевидної причини — він не потрібен і не вигідний обом сторонам. У крайньому випадку одна сторона готова нанести іншій стороні великої шкоди. А шкода ця, м’яко кажучи, нікому не потрібна.

Якщо російські війська перетнуть "червону лінію" і вторгнуться на територію України, то будуть численні бої з важкими втратами з боку Росії, а це буде страшно непопулярно серед російського населення. Путін не піде на це навіть без Макрона й Меркель.

Путін може перетнути "червону лінію" тільки в порядку оборони. Це може бути подане як "Україна напала, хоче знищити Донбас, влаштувати геноцид, і ми захищаємо своїх братів". Але для цього мають бути створені якісь умови. Наприклад, Україна мала б провести сильну артпідготовку або щось на кшалт цього.

Але я думаю, що Україна цього не зробить. Бо якщо українські війська перетнуть цю межу, вони вв’яжуться, у кращому випадку, у важкі виснажливі бої, які теж нічим не закінчаться.

Тому жодна сторона поступитися не може. Єдиний результат такої "бійки", незалежно від того, хто перетне межу, відразу втрутяться міжнародні посередники, війська тут же розведуть, і вони залишаться на тих же позиціях, тільки втративши людей. Тобто результат буде дорівнювати нулю. У крайньому випадку пересунуться на два кілометри в ту чи іншу сторону. Захоплять якийсь яр чи туалет. І що? У чому тут піар-вигода?

Адже такі конфлікти робляться виключно заради піару — Путіна чи Зеленського. А в чому тут піар буде? Захопити канаву, засипавши її трупами? Це викличе захват тільки в дуже маленької частини міських божевільних, типу Гіркіна-Стрєлкова, і більше нічого.

Так люди влаштовані, що останні 10 тис років вони про війну не думають, але як тільки вона починається, патріотична "сеча" відразу вдаряє в голову — в обох сторін. Але це похмілля швидко проходить, якщо ніякої реальної причини конфлікту, як і в даному випадку, немає. А трупи цілком реальні. Заробити піар-бали на цій справі неможливо.

Населення Росії, це я можу вам сказати, не цікавиться ані Україною, ані Донбасом. Нічого, крім відрази, до військових авантюр не відчуває, і цікавиться тільки соціально-економічною повісткою.

— Як думаєте, може бути таке, що росіяни піднімуться проти війни з Україною?

— Ні, це неможливо. Населення Росії ні проти чого ніколи не підніметься. Але й захоплення ніякого не буде. Будуть невдоволено бурчати, але ніяких протестів не буде.

Крім піару, у Росії жодної іншої мети для такої колотнечі немає. Якщо Україна могла б придумати собі за мету, наприклад, домогтися того, що не буде "Північного потоку-2". Віце-прем’єр України Олексій Резніков сказав, що якщо пустять цей газопровід, то це буде для України катастрофою. У разі військової заварухи "Північний потік-2" може бути зірвано. Слабка, але причина. А в Росії причин почати війну взагалі немає. Розширення цієї безглуздої території на Донбасі Москві не потрібно. Ну захоплять два селища — і що з ними робити?

Така затія виглядала б нерозумно. Навіщо Путіну підвищувати рейтинг? Президентських виборів немає, а заради "думських", які будуть у вересні, стріляти з гармат по горобцях просто смішно. Це буде війна важка, тому що вона нічого не дасть, і безглузда, тому що будуть жертви. А потім усі замиряться й повернуться на старі позиції. Це тільки знизить рейтинг.

Володимир ПутінФото: kremlin.ru

— В одному зі своїх інтерв’ю ви сказали, що якщо Україна захопить Донбас, то ставлення жителів до української армії буде таке, як відношення жителів Заходу України до радянської армії, проти якої "бандерівці", УПА та інші підпільники дуже довго й наполегливо вели боротьбу. Ви хочете сказати, що на Донбасі відбуватимуться такі ж процеси проти України?

— По-перше, Україна ніколи не захопить Донбас. Це просто неможливо. Доти, поки існує російська армія, цього ніхто не дасть зробити. Це все одно, що спробувати захопити Ставропольський край. По-друге, навіть якщо уявити, що якимось дивом це сталося, то я не думаю, що там буде збройний опір.

Ні, цього не буде. Але буде вічне вкрай недоброзичливе ставлення населення, вічне роздратування, місцевий сепаратизм на рівні виборів, настроїв, бажань. 90 % будуть різко негативно ставитися до будь-якої української влади. У чому це конкретно проявиться — судити не беруся, але в ХXI столітті тероризм у Європі — це не модно. Але ті чи інші форми громадянської непокори гарантовані.

— У так званого "глави" "ДНР" Дениса Пушиліна заявили, що він готує три звернення до Путіна: про надання військової допомоги, про приєднання до Росії і про визнання "ДНР" "незалежною, демократичною, правовою, соціальною державою". На вашу думку, яке з цих звернень відправиться до Путіна, чи відправиться воно взагалі і для чого це потрібно? Або це теж піар?

— Звичайно, що стовідсотковий піар. Тому що ніякого Пушиліна в природі не існує. Є фізична людина на ім’я Денис Пушилін — це правда. Але ніяких звернень до Путіна він робити не може, тому що для Путіна такої людини немає. І Пушилін нічого ніколи не говорить. Є тексти, які пишуть чиновники адміністрації президента Росії і ставлять під ними підпис Пушиліна. Я навіть не впевнений, що йому повідомляють про ці тексти. Природно, що холуї вилизують килимову доріжку, по якій Путін буде йти до трибуни під час послання до Федеральних зборів. Ось і намагаються, говорять про це.

Але це все одно не має ніякого значення. Ще раз повторюю: війни не буде — раз. Включення "ДНР" і "ЛНР" до складу Росії не буде — два. Визнання їх як незалежних держав не буде — три. Тому, хто б там які папірці не озвучував, це не має ніякого значення.

Чому не буде військових дій із моєї точки зору, я вже сказав. Визнання "ДНР" або включення її до складу Росії призведе тільки до нових санкцій із боку Заходу. Навіщо вони потрібні Путіну? Йому цілком достатньо тих санкцій, які є. Захоплення в Росії це знову ж ні в кого не викличе, крім, знову ж таки, міських божевільних. Але Путін не психіатр у божевільні імені Стрєлкова, йому їх розважати даром не потрібно. Йому потрібна підтримка в широких масах, а визнання "ДНР" або включення її до складу Росії серед населення нікого не цікавить. Жителі Росії думають не про Україну, не про імперську велич і не про "русский мір", а про своє життя. А в їхньому житті нові санкції нічого доброго не обіцяють.

— Відносно санкцій. Читав ваше інтерв’ю, де ви говорите, що і SWIFT відключать, і по "Північному Потоку-2" вдарять. Але Європа зараз ослаблена. Путін намагається пропхати свій "Супутник". Чи не вийде, що на тлі пандемії колективний Захід не почне вводити серйозні санкції, а Путін зможе поторгуватися — "вакцина й життя громадян ЄС в обмін на контроль над Україною"?

— Вакцина "Супутник-V" — це не чарівна паличка. Я думаю, що вона нічим не гірше й нічим не краще, ніж інші вакцини, які існують у Європі. Якщо у вас купують вакцину — це комерційна угода. Якби в Європі була чума, а єдина паличка порятунку була б у руках Путіна, то, я думаю, Європа легко віддала б не те, що Україну, а все, що завгодно. Але в Європі чуми немає. І є різні вакцини.

Фото: pixabay.com

Щодо санкцій. Якщо мова йде про перестрілки, у яких загинуло 10 осіб, ніхто ніяких санкцій вводити не стане. Якщо мова йде про військові дії, які б тривали один день, вбили багато людей, дві канави засипали трупами, але нічого не змінилося, то ніяких санкцій вводити також не будуть.

Якщо ж Росія без єдиного пострілу оголосить, що "ДНР" і "ЛНР" — незалежні держави, тобто порве до біса всі "мінські" й "нормандські" угоди й підітреться ними, то санкції будуть безумовно й досить серйозні.

Й останній варіант, який із моєї точки зору неможливий, — це Росія починає війну з Україною. Тоді були б дуже серйозні санкції. Тому що останній випадок загарбницької війни в Європі був за часів Гітлера в 1940-і роки. Відтоді таких "чудес" у Європі не було. Спроба напасти на державу, розчленувати її, відривати від неї області — це гітлерівська політика, а цього Європа підтримувати не стане

— Американські кораблі збираються увійти в Чорне море. На вашу думку, якщо почнеться дійсно серйозна "заруба" на Донбасі, чи будуть американці застосовувати зброю проти Росії? І чи стане серйозне протистояння з Росією поштовхом для зближення України й НАТО?

— Американці воювати за Україну не будуть, тим більше з Росією. Війна з РФ — це світова війна. Я не думаю, що світова війна за Україну входить у плани американського командування. А ось поставляти техніку, інструкторів, надавати іншу допомогу Україні — це будь ласка. Точно так само й НАТО ніколи не буде воювати з Росією

А зближення України з НАТО можливо. Не знаю, що там із ПДЧ, але Альянс приймає до себе країни тільки після спільної згоди всіх членів. Але, думаю, що цього не буде, бо в Європі вистачає країн-членів НАТО, які не хочуть гострої конфронтації з Росією. Скажімо, Угорщина, Чехія, Італія. Але на зближення з різними параметрами — поставка військової техніки, військові кредити, військові інструктори — підуть. Наскільки я розумію, зближення йде, воно б просто прискорилося.

— Зараз НАТО привело в боєготовність свої війська в Європі, Росія стягнула свої війська до західного кордону, і кажуть, що почалася нова "холодна війна" в контексті брязкання зброєю, загрозливих політичних заяв, відправлення шпигунів.

— Це є. Але в "гарячу" фазу це не перейде ніколи. На Заході, і смію вас запевнити, у Росії теж, люди хочуть жити. Це довела гостра реакція світової спільноти на пандемію коронавірусу. А зброя для того і потрібна, щоби нею брязкати час від часу.

Загалом, "холодна війна" в тому сенсі, у якому ви говорите, піар-війна, політичні підколи, економічні санкції, зіткнення в інших місцях, наприклад, у Сирії, шпигунство, вбивство російськими агентами людей на території Європи — матимуть місце й надалі, і можуть посилитися. Але можливість переходу в "гарячу" фазу дорівнює нулю. Просто тому, що кінчати із собою ніхто не хоче.

Чим це закінчиться? Піде Путін. Як ви розумієте, він не вічний. І буде новий детант, нова розрядка. Зараз стадія напруги, потім буде стадія розслаблення. Знаєте, є такий вислів: "Дерева до неба не ростуть".

— Тобто поки Путін не піде, розрядки не буде?

— Так. Я думаю, що поки Путін не піде, розрядки не буде.

Читайте також

Г'юстоне, у нас проблеми: чи спрацює новий закон про мобілізацію

Процес реалізації нового закону про посилення мобілізації ризикує провалитися через неготовність відповідних органів

Великдень 2024: скільки коштують продукти до святкового столу

Якою буде вартість великоднього кошика середньої української родини у 2024 році

Національна гвардія України: служба з прицілом на "після перемоги"

Служба в Нацгвардії – найкращий варіант роботи для молоді після війни