RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Суспільство

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

До колективного імунітету українцям ще далеко - лікар-епідеміолог

Людмила Мухарська про колективний імунітет і ковід-паспорти

Людмила Мухарська Людмила Мухарська Фото: Апостроф

В Україні стартувала вакцинація американським препаратом Pfizer. Цього разу влада стала діяти більш продумано – другу дозу препарату резервують за кожним щепленим пацієнтом, чого не було під час першого етапу вакцинації населення препаратом CoviShield. Більша частина індійської вакцини вже використана, утім повний курс імунізації пройшли одиниці. Як бути тим, хто чекає на другу дозу вакцини, якої в країні майже немає, і чи потрібні Україні COVID-паспорти - про це в ефірі Апостроф Live на Апостроф TV розповіла лікар-епідеміолог, заслужений лікар України ЛЮДМИЛА МУХАРСЬКА.

- Яку оцінку ви можете дати процесу вакцинації в нашій країні? На сьогоднішній день вже провакциновано 462 тисячі людей. Чи достатньо цього? Чи встигнемо ми це зробити, щоб отримати загальний колективний імунітет?

- Ну звичайно, це недостатня кількість вакцинованих людей для того, щоб отримати колективний імунітет, тобто забезпечити таку ситуацію, щоб коли в колективі з’явиться незахищена людина, вона не захворіла. Саме для цього і створюється колективний імунітет.

Звичайно, ця цифра має бути значно більшою. Але, наскільки я розумію, багато що залежить від кількості вакцин, тобто від доступу до вакцинації будь-якого громадянина.

Ми знаємо, що велика кількістю людей вже записалася на вакцинацію через різні додатки, через сімейних лікарів. Але поки що вакцинувати їх немає чим.

Тобто вакцинація відбувається, але, на жаль, дуже незадовільними темпами.

- Спочатку ми мали одного виробника вакцини, а сьогодні є вже Pfizer. Чи має взагалі значення виробник вакцини на другий етап щеплення? На вашу думку, чи МОЗ взагалі розуміє цю систему? Чи правильно це озвучується населенню?

- Звичайно, друга доза будь-якого щеплення має робитися тією ж вакциною, якою робилося перше щеплення. Принаймні тією вакциною, яка розроблена на тій самій платформі. Наприклад, якщо першу дозу людина отримала CoviShield, то друга доза теж має робитися CoviShield або AstraZeneca, виготовленою іншим виробником. Але щоб це була саме вакцина AstraZeneca.

Думаю, що Міністерство охорони здоров’я про це знає і робить все, щоб доставити в Україну вакцину AstraZeneca або CoviShield саме для того, щоб закінчити курс вакцинації для людей, які почали вакцинуватися CoviShield. Сьогодні я чую, що людям, яким зробили вакцину препаратом Pfizer, вже зарезервували другу дозу саме цієї вакцини. Я думаю, що треба було так зробити і з CoviShield – зарезервувати другу дозу саме цієї вакцини, щоб тепер не думати, де взяти CoviShield на другу дозу.

- Тобто вся ця вакцинація першою дозою – втрачені можливості?

- Ні, звичайно це не впусту. Ми знаємо, що друга доза має бути введена через 90 днів. Тобто ще є час для того, щоб вакцина була завезена. Наскільки я розумію, Міністерство охорони здоров’я робить все, щоб завезти вакцини для другою дозу. Сподіваюся, що другу дозу люди отримають, як їм і обіцяли.

- Як ви взагалі оцінюєте, коли Україна зможе перейти до COVID-паспортів, які вже уніфікував Європейський Союз? Чи не рано нам про це говорити?

- Я думаю, що про це говорити не рано, а треба. Бо якщо європейські країни або будь-які інші країни будуть вимагати такий паспорт, такий документ, то люди, які подорожуватимуть в інші країни, захочуть мати такий паспорт.

Деякі країни також розробили такі паспорти для внутрішнього застосування. Наприклад, Ізраїль. Там провакцинована достатньо велика кількість людей. Вони використовують цей документ, щоб потрапити в якісь магазини, аптеки, кінотеатри, розважальні та спортивні центри. Тобто для цього також країни використовують документ, який може назватися "паспорт вакцинації" або якось інакше.

Україна має погодити свій варіант паспорта з міжнародними агенціями або зробити свій варіант паспорту - такий, як рекомендують міжнародні агенції.

Читайте також

Наступ росіян на Харківщині: куди націлилися війська Путіна

Росіяни не мають сил для того, щоб реально здійснити наступ для захоплення Харкова

Згодні взяти олігофрена: як працюватимуть нові правила ВЛК

У роботі ВЛК значно змінилися правила роботи

Борги у спадок: депутати зобов'яжуть українців платити за своїх батьків

Відмовитись від спадщини, якщо твої батьки винні – тепер не вийде